utorok 10. mája 2016

Žiť znamená meniť sa.

Každý človek sa v živote mení. Mení sa nielen náš vzhľad, ale aj povaha, názory, priania, hodnoty. Čo vlastne ovplyvňuje náš život? Prečo sa meníme a čím sú tieto zmeny ovplyvnené? Myslím, že by sme to museli posudzovať individuálne.

Jeden z aspektov ovplyvňujúcich náš život je zrejme prostredie, v ktorom žijeme. Každý si svoje ideálne prostredie predstavuje inak. Niekto radšej žije v rodinnom domčeku so záhradou na okraji mesta či na dedine a niekto v panelákovom byte v strede mesta. Prostredie sa podľa môjho názoru neobmedzuje len na obytné priestory, ale aj na prírodu okolo nich. Určite sa radšej prechádzate upraveným parkom, než cez šedú veľkomestskú ulicu, kde väčšie množstvo zelene zahliadneme len náhodou. Môžeme nejakým spôsobom ovplyvniť, ako bude naše životné prostredie vyzerať?

Čo by sa malo zmeniť, aby sme si v ňom pripadali lepšie? Nie je už na zmeny neskoro? Domáce prostredie môžeme zmeniť celkom ľahko. S prírodným prostredím už to bude o niečo horšie. Keby som sa rozhodla, že budem chrániť a šetriť prírodu okolo seba, recyklovať, jazdiť električkou miesto autom a používať solárne panely miesto vykurovanie, musela by som sa pýtať sama seba, či to má vôbec nejaký zmysel. Môžem zmeniť seba, možno aj niekoho ďalšieho, kto bude súhlasiť s mojím názorom, ale o tom, čo si len pár ľudí myslí, že je správne, nemôžem presvedčiť celé ľudstvo. Alebo áno?

Ďalšou vecou, ​​ktorá nás zrejme ovplyvňuje, sú ľudia. Myslím tým našu rodinu, priateľov i nepriateľov, spolupracovníkov, známych, skrátka tie, s ktorými trávime nejaký čas, aj keď sa jedná len o päť minút. Pýtate sa, ako nás ovplyvňujú? Je možné stretnúť sa s niekým, kto nás natoľko ovplyvní, že úplne zmení naše správanie a náš pohľad na svet? Myslím že áno. Záleží len na nás, nakoľko sa necháme ovplyvniť? Alebo si nevedomky kupujeme takmer rovnaké oblečenie ako najlepšia kamarátka, počúvame rovnakú hudbu ako náš priateľ a milujeme rovnaké jedlo ako náš otec? Je to náhoda?

Nesmieme zabudnúť na skúsenosti. To, čo sa nám v živote prihodí a ako sa v danej situácii zachováme, nás tiež  mení. Hovoríte si niekedy, prečo ste sa zachovali práve takto? A že sa nabudúce zachováte úplne inak? A prečo sa to vlastne stalo práve vám? Myslím, že všetko má nejaký dôvod a situácie, do ktorej sa dostaneme, nám pomôže nabudúce všetko riešiť lepšie a z väčšou rozvahou.

V živote nás teda ovplyvňuje vlastne všetko a my sami sa meníme neustále. Sú ľudia, ktorí sa zo svojich chýb nepoučia a nezmenia sa nikdy. Alebo sa zmenia, ale hrajú sa na niečo, čo nie sú. Nie sú totiž schopní túto zmenu uniesť a chcú zostať stále rovnakí. Opäť sa potvrdzuje to, že každý človek je jedinečný a nemôžeme všetkých hádzať do jedného vreca. Každý má svoj život, spoznáva iných ľudí, žije v inom prostredí, dostáva sa do iných situácií a riešia ich inak, než by ich riešil niekto iný. Zmena je proste život a je na každom, ako sa k nemu postavia.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára