sobota 11. júla 2015

Ideál

Čo je vlastne krása? Čo pre nás v tejto dobe znamená ideál krásy? Prečo sa inšpirujeme vychudnutými modelkami v časopisoch tak veľmi, až to zachádza do extrému?  Krása nie je len to, ako človek vyzerá, ale máme aj vnútornú krásu. Avšak v tejto dobe berieme menšie ohľady na krásu vnútornú a je pre nás dôležitejšie tá vonkajšia. Podľa môjho názoru sa v dnešnej dobe krása preceňuje a sme až moc povrchné. Nielenže si nepripadáme krásne ostatným, ale čo je horšie, nepripadáme  krásne ani sami sebe. Dívam sa na to z pohľadu žien. Neviem, ako to majú muži, ale ženy sú čím ďalej tým menej sebavedomé. A sebavedomie nám zhadzujú, ako som už spomenula, vychudnuté a umelé modelky na obálkach módnych časopisov, toľko vyumelkované herečky a ženy predkladané v televízií. Ideál krásy sa vždy mení podľa doby. V každej dobe znamená ideál niečo iné. Až sa niekedy čudujem, ako si nie sú ideály v priebehu vekov vôbec ničím podobné.
Jedného dňa niekto určil, že v dnešnej dobe bude ideálom krásy najlepšie meter osemdesiat vysoká, chudá blondína s modrými očami. Ženy vždy budú šalieť, aby vyzerali čo najviac ako ten určený ideál. Do rôznych diét a chudnutí sú zabraté tak veľmi, až začnú byť choré. Niektorým ženám príde anorexia tak moc normálna, že im nedôjde, že je to choroba, ktorá je za chvíľku zničí. Nenechajú si pomôcť ani od ľudí, ktorí sú im blízki. Hovoria im, že len závidia a neprajú im, aby si pripadali krásne. A to je to najhoršie. Väčšina žien si totiž ani po tom chudnutí nepripadá krásna. Kvôli tomu ženy zomierajú - kvôli tomu, že niekto určil, že ideálom krásy by mohol byť človek, ktorý má miery 90-60-90. Ale ja sa stále pýtam PREČO? Myslím, že na túto otázku si asi nedokážem odpovedať, pretože to rozhodnutie, či sa budeme riadiť podľa obálok časopisov, je len v našej hlave. Je hrozné, že tie ženy to robia len kvôli tomu, aby sa páčili mužom. Väčšine ani nezáleží na tom, aby sa páčili samy sebe, ale aby hlavne zaujali mužov. Tí svojimi mnohokrát nemiestnymi poznámkami dovedú ženy k chudnutiu a niekedy aj oveľa ďalej. Myslím, že je to hlúpe. Oveľa menej mužom záleží na tom, ako pred ženou vyzerajú, ale od nej čakajú zázraky.  Lenže na druhú stranu, kto by nechcel mať krásne, vypracované telo a páčiť sa svetu? Preto si platíme drahé cvičenia, drahé diéty, soláriá ... Aby sme vyzerali ako z obálok časopisov, čo sa nám aj tak nikdy nepodarí. Nedochádza nám, že tie fotky sú celé vyretušované a opravené. Videla som ako vo Photoshope dokázali z fotky jablka urobiť modelku. Tak mi potom povedzte, ako v skutočnosti môžu tie modelky vlastne vyzerať? Niekto hovorí, že mu stačí, keď sa páči sám sebe. Avšak v dnešnej dobe sú ľudia a hlavne dospievajúca mládež viac a viac povrchné. Smejeme sa jeden druhému, urážajú sa navzájom, a to len kvôli tomu, ako vyzeráme.
Je každý z nás krásny? V poslednej dobe som nad touto otázkou dlho premýšľala a dospela som k názoru, že áno. Myslím, že každý je krásny, ale svojim spôsobom. Niekto má napríklad veľký alebo krivý nos. Vám sa zrovna tento typ nosa nepáči, ale na celom svete sa nájde určite niekto, komu príde krásny. Je len na vás, ako sa k tomu postavíte, či pôjdete napríklad na plastiku a necháte si urobiť nos, ako má každý druhý, alebo si necháte ten svoj krivý a budete mať aspoň niečo originálneho ...


Každý sme sa narodili ako originál, tak si to vážme a nesnažme sa byť ako lacné kópie.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára