sobota 28. novembra 2015

Na ceste za kúskom vlastnej identity, Zn.: Zúfalá
Všade nás prenasleduje: to čarovné slovíčko „Lifestyle“. Krikľavo ružové časopisy pre ženy sa v poslednom čase čoraz častejšie vyžívajú v oháňaní sa záhadným pojmom „It-Girl“. Sienna Miller to má. Kate Moss to má. Britney Spears to nemá. Vlastný „Style“, ten celkom jedinečný „Look“, to „čosi navyše“. Návod na použitie znie: „Len sa pozrite, aká je originálna. Opakujte po nej a aj vy budete.“ Niekedy si kladiem otázku, či naozaj nikto nevidí tú nádhernú iróniu toho celého. Možno aj áno, ale každý to len s odovzdaným odporom prehltne ako sirup proti kašľu? Hlavne, že nakoniec vznikne ten správny efekt? Vlastne je mi z toho zle.
Čo sa deje? Poviem vám to: Pomaly ale iste sa v našich hlavách zahniezďuje nový „Trend“. Je to celkom jednoduché: Musíte byť iní. Celkom, absolútne, dokonale iní ako ostatní. Najlepšie hneď pravý opak. Sú ostatní vážni? Buďte v pohode. Sú bohatí? Tak buďte chudobní. Alebo sa aspoň tvárte, akoby vám chýbala strecha nad hlavou. Byť bohatý je „out“. Sú pekní? Nevadí, buďte kľudne škaredí. Odvaha byť škaredým je cool. Musíte byť odvážni, divokí a vzdorovití. INÍ AKO VŠETCI OSTATNÍ. Zapichnite si do nosa zatvárací špendlíky, namaľujte si oči načierno, počúvajte neznáme kapely a neopováži sa umyť si vlasy. A potom, až potom vás budú prenasledovať obdivné, čo to tu táram, ba priam závistlivé pohľady. Odteraz ste to VY, kto je cool.
Niežeby som s tým nesúhlasila. Nechápte ma zle. Niekedy vidím na ulici balansovať mladé baby v mojom veku s obtiahnutými „vypratými“ džínsami, tričkami na ramienkach pastelových farieb s XXL-výstrihom a dohola vytrhaným obočím (prípadne s dvoma natenko namaľovanými čiarami namiesto neho) a mrazí ma. Vtedy myslím na to, ako pekne by vyzerali v starých roztrhaných menčestrákoch, zauzlenom čiernom tričku ich chalana skejťáka a naozajstnou kvetinou v strapatých vlasoch.
V skratke: Myslím, že je naozaj dobré, chcieť byť iný. Veľmi, veľmi, veľmi dobré. Ale niekedy sa sama seba pýtam – a pýtam sa aj, či som jediná, ktorej to nedá spať - : Čo sa dočerta stane, ak budú nakoniec všetci iní? Ak bude toto polnočné volanie jeden po druhom nasledovať každý? Od koho sa potom budeme odlišovať?
Akosi sa bojím toho dňa.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára