streda 24. februára 2016

Cesta za ideálom

Domnievam sa, že každý z nás si už určite niekedy povedal či v budúcnosti ešte povie, že sa mu na sebe niečo nezdá alebo nepáči. Či už je to jeho práca, to ako vyzerá, ale aj to, či je dostatočne šikovný a bystrý. Všetky tieto "problémy" nás donútia si myslieť, že sme niečo menej ako ostatný, niečo menej ako spoločnosť okolo nás. Sme nútení si vytvárať vlastné ideály dokonalých postáv, ktorými by sme sa mali stať. Ale mali by sme sa spýtať sami seba, sú tieto postavy naozaj tak ideálne, ako si myslíme, alebo je pravda niekde inde?

Každý to pozná. Zapneme si televíziu, Internet alebo rádio a už počujeme či uvidíme stovky reklám, ktoré nám hovoria, že si máme kúpiť to a tiež tamto. Rôzne potravinové doplnky, nové oblečenie pre nastávajúcu sezónu, mobily, bez ktorých by sme sa nikdy nezaobišli, a tak ďalej. Posúďte sami, aký je pravý zmysel týchto ponúk. Podľa môjho sa snažia len obohatiť vďaka našej potrebe stať sa dokonalými a vnútiť nám myšlienku, že dokonalý človek sa bez nových hodiniek za tridsať tisíc jednoducho obísť nemôže.

Tieto všetky záporné javy na naše osoby však neprichádzajú len z éteru, ale aj od našich spolupracovníkov, ba aj od našich priateľov. Domnievajú sa o nás, že sme moc silní, alebo chudí. Chytrí, alebo hlúpi. Moc pekní, alebo moc škaredí ... Všetky takéto poznámky sa na nás postupom času prejavia. Strácame vlastnú sebaúctu a sebavedomie, nechávame so sebou manipulovať a snažíme sa o zmeny, ktoré nám nie sú vlastné a vôbec nie sú potrebné. A tak sa pýtam, je to tak správne?


Podľa slovníka je slovo ideál charakterizované ako vzor, ​​dokonalý predstaviteľ či cieľ. Dôležité je si však uvedomiť, že v našom živote nemôže byť predsa nič úplne ideálneho. 
Ideál je akási predstava toho najlepšieho možného, ​​ktorú však nemožno nikdy realizovať. Keby sa tak stalo, rovnako by sme nachádzali ďalšie a ďalšie nedostatky, a naše trápenie stať sa dokonalými by nemalo konca.

 Posúďte sami, je lepšie si stále dávať nejaké nedosiahnuteľné ciele o tom stať sa dokonalými vo všetkom, alebo byť so sebou spokojní a občas pre seba niečo urobiť, aby sme sa mali dobre?


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára