piatok 18. decembra 2015

Snová realita či skutočná?


Zdanlivá realita ma pokúša najmä v snoch. Mätie moje zmysly, zahráva sa s mojim vedomím, nevediac, že je „jedno telo - jedna duša" spoločne so mnou. Ukazuje mi obrazy a situácie, ktoré sú tak realistické, že si nedovolím pochybovať o ich správnosti.
Mám krídla? Lusknutím dokážem vytvoriť oheň? Verím tomu. Verím týmto schopnostiam, akoby som sa s nimi narodila, nedovolím si pochybovať. Všetko je tak ako má byť a inak to ani byť nemôže.
Ale čo ak? Čo ak sú realita a snová realita založené na rovnakom princípe. Pozeraj, ale nechytaj. Je to takmer rovnaké.

Ak začnete v sne premýšľať nad tým, že niektoré veci jednoducho nedávajú zmysel, sled udalostí sa začína meniť v akúsi pomätenú nič nehovoriacu brečku, v ktorej sa strácate. Doslovne sa mení okolie, tváre ľudí, ich mená a prostredie, v ktorom sa váš dej odohráva. Ste v robote, ale viete, že ste vo vlastnom dome. Hovoríte s človekom, ktorého dôverne poznáte, ale na pohľad to predsa nie je on. Niekedy je dokonca odlišného pohlavia. Zabijete ľudí dvakrát, trikrát, ale oni stále stoja a smejú sa, občas plačú...
Ak začnete v realite premýšľať, nad tým, že niektoré veci nedávajú zmysel, nič sa nezmení, ľudia sú stále rovnakí, prostredie takisto, brečka v ktorej ste, má rovnakú farbu a rovnakú príchuť. Ste v robote, ale cítite sa ako doma. Hovoríte s neznámym človekom, ale máte pocit, akoby ste ho poznali celý život.
Niekedy vás napadne strčiť do človeka, ktorý stojí na vlakovom nástupišti blízko koľajníc, ale neurobíte to. Pretože viete...nie, ste si úplne istý, že to nie je správne!
Akýsi rozdiel tam je. Akási brzda, rozum, svedomie, alebo strach.

V snovej realite takéto brzdy neexistujú.
Rozum? Kdeže, lietate na kobercoch! Hráte bejzbal s ľuďmi, ktorí majú namiesto ľudských, hlavy slonie! Veríte tomu, že dokážete všetko! A ste schopní, dokázať to.
Svedomie? Pichnete svojmu spolužiakovi fixku rovno do stredu hlavy, pretože sa opovážil niečo vo vašom dome! Svojimi schopnosťami zabránite niekoľkým tureckým assasinom, aby dobili vašu pevnosť a ukradli najcennejšiu vec, ktorú v nej máte - koktejlový pohár!
Strach? Nebojíte sa skočiť z 50 poschodovej budovy, pretože viete, že dokážete lietať lepšie ako ktokoľvek iný. Púšťate sa do vecí, ktoré nemôžete zvládnuť - s radosťou a potešením!

Pýtam sa, kde sa stala chyba. Čo sa deje v spánku, že sa dokážeme zbaviť týchto bremien?
Sme paralyzovaní, aby sme sa  nemohli ani len pohnúť. Následky by mohli byť katastrofálne.
Kto sa nám vysmieva?
Život sa tak veľmi podobá videohrám - simuláciám života.
Až nato, že dokážeme preskočiť tanier, ktorý stojí pred vchodovými dverami...


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára