nedeľa 8. mája 2016

 Prajem Vám krásnu sviatočnú nedeľu, dnes na úctu k matkám pridám zastavenie práve o nás, keď že aj ja som matkou.


Obeta matky je pre svoje deti nielen v detstve, ale aj v dospelosti veľká a často si neuvedomujeme, čo všetko a z akou obetou to pre nás robia naše mamy. Aj keď im niekedy zabudneme za to dobro, ktoré každodenne pre nás robia poďakovať, opätovne hľadajú pre nás len to najlepšie, mama nikdy nechce svojmu dieťaťu zle, aj keď niekedy si myslíme, ako nás obmedzuje. Mama nedopustí na svoje dieťa, je pre ňou všetkým čo má, a aj  preto nás tak nesmierne milujú. Jeden deň patrí mamám, je to Deň matiek, kedy sa naše pohľady a slová vďaky viac ozývajú a prejavujú mamám najkrajší cit, aký môže človek človeku dať – lásku.

Mama, mamka či maminka, to sú slová, ktorými denne oslovujeme svoju matku. Väčšinou si však ani len neuvedomujeme, čo všetko sa za týmto slovami skrýva. Slovo „ Mama“ je jediné slovo pred ktorým nemusí byť prídavné meno. Pretože keď povieš „mama“ znamená to všetko. Dobrá obetavá, láskavá, nežná, najlepšia, najdrahšia – a to je ešte málo.

Niekde som čítala, že ľudské telo zvládne 40 jednotiek bolesti a pôrod samotný má 57 jednotiek, to je ako keď Vám niekto naraz zlomí 20 kostí naraz. Tak aj o tom je láska matky k dieťaťu. Je nezištná.  Matka od útleho balíčka učí svoje dieťa, chráni ho a snaží sa ukázať mu cestu akou má ísť. Nie každá ma to šťastie stať sa matkou, aj keď po tom túži a bola by tou najúžasnejšou mamou, jednoducho sa to nepodarilo, no vedia tu svoju lásku ponúknuť iným deťom, ktoré nemali to šťastie, aby ich mama ľúbila, alebo deťom, ktoré majú svoje mami, ale majú ešte aj druhé , ktoré vidia v svojich, vedúcich, učiteľkách, trénerkách.

 Aj im záleží na nich, chránia ich a učia novým veciam a ukazujú smer. Nikto si dostatočne neuvedomí, koľko preplakaných nocí strávia matky ak sa s nimi pohádame, ak ich neposlúchneme a musíme im dať výchovne, koľko nocí nespíme a trpíme po hádkach . Ako veľmi si neuvedomujeme ako im ubližujeme osočovaním, komentovaním a podobnými neúctivými  chovaniami. Mama nikdy neublíži aj keď nám to v danej chvíli tak pripadá, snaží sa dať nám všetko.  Mama nie je len tá, čo rozkazuje, nadáva nám za neporiadok, hnevá sa za naše neskoré príchody, nie je tá čo frfle ak niečo neurobíme ale je naša najlepšia kamarátka, ktorá nám poradí ak sa s niečím trápime, trápi sa ak nás vidí smutných, stará sa a bojí ak sme chorí, čaká nás, kým my sa zabávame, nech jej ublížime akýmkoľvek spôsobom, nikdy sa od nás neodvráti a je tu vždy pri nás .

A kto je mama???  Zhrniem to v bodoch:

- Tá, ktorá chce svojím deťom len to najlepšie.
- Tá, ktorá kvôli Tebe v noci nespáva.
- Tá, ktorá kvôli Tebe podstúpila hroznú bolesť, keď sa rozhodla, že priviesť na svet dieťa je krásne.
- Tá, ktorá si myslí, že dieťa je dar, aj keď si nepodarok.
- Tá, ktorá Ťa nabalí do života – preberáš jej spôsoby a návyky.
- Tá, ktorá Ti odpustí aj po tisíci krát.
- Tá, ktorá má o Teba strach.
- Tá, ktorej na Tebe záleží.
- Tá, ktorá chce byť na svoje dieťa hrdá.
- Tá, ktorá s Tebou prežíva denné radosti aj starosti.
- Tá, ktorá obetovala svoj život a čas, lebo uprednostnila Teba.
- Tá ku ktorej sa môžeš vždy vrátiť.
- Tá, u ktorej nemusíš žobroniť o lásku.
- Tá, ktorá sa postará, že doma je všetko na poriadku.
- Tá, ktorá Ti uvarí Tvoje najobľúbenejšie jedlo.
- Tá, ktorá sa o Teba najlepšie postará v čase choroby.
- Tá, ktorá si Ťa pritúli len tak, bezdôvodne.

Je náš život a jej hodnotu si uvedomíme, až keď jej stolička ostane prázdna


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára