pondelok 3. augusta 2015

Čínske príslovie: "Nemaj strach z ťažkej práce, ale z prázdnych rečí."

Neviem, či je toto tvrdenie úplne pravdivé. Z ťažkej práce má strach lenivý človek, pretože ho to samozrejme stojí nejakú námahu, nejaký čas, ktorý mohol stráviť v kresle pri televízore alebo pri počítači. Možno by sa sem dala zahrnúť aj práca, pri ktorej sa musia premýšľať; opäť dotyčný musí vyvinúť úsilie a zaberá to jeho čas. Ale ako sa hovorí, bez práce nie sú koláče a keby sme nič nerobili, nič by nebolo, koniec koncov ani tá televízia alebo ten počítač. A s tým, že musíme pracovať, sa musíme zmieriť. S tými rečami to ale bude zložitejšie.

Či už sa bavíme s človekom, ktorého poznáme alebo nepoznáme, či už ho máme radi alebo nie, vo väčšine prípadov je zabijakom komunikácia  a fakt, že si s dotyčným nemáte čo povedať. Iste to všetci dobre poznáte. Také tie trápne chvíle ticha, ktoré sa skončia  náhodným táraním  o počasí. Z vlastnej skúsenosti ale viem, že nie vždy je nutné zo všetkých síl nadviazať konverzáciu. Sú takí ľudia, ktorí sa o to snažia, ale potom sú aj takí, ktorým tieto premlčané chvíle nevadia a vedia, že je niekedy lepšie mlčať ako bľabot nezmysly. K tým sa zaraďujem aj ja po istých skúsenostiach. Zažila som práve takúto situáciu a nebolo to vôbec príjemné. Niekedy skrátka stačí spoločnosť príjemného človeka. Ale životná výhra je človek s ktorým má aj mlčanie význam a mlčaním vieme povedať viac ako 1000 slov. Je to ale veľmi vzácne.

Nemyslím si ale, že by sa toto príslovie dalo pochopiť iba doslova tak, ako je napísané. Mohlo by mať aj iné významy. Mne sa napríklad vybavilo to, že nezáleží na vonkajších hodnotách človeka, ale na tých vnútorných. Áno, nevyzerá to na prvý pohľad, že by to spolu nejako súviselo, neznie to nijako podobne, pokúsim sa to však vysvetliť.
Počuli sme to už mnohokrát v živote: Nezáleží na tom, ako človek vyzerá, ale aký je. Mohli by sme si položiť otázku: Čo to je krása? Čo to znamená byť krásny? Podľa môjho je každý svojím spôsobom krásny a záleží len na uhle pohľadu. Záleží len na vás a vašom uhla pohľadu, ale aj na vašich vlastnostiach - dokážete napríklad odpúšťať? Ak áno, hneď vidíte človeka lepšie. Z toho vyplýva, že vnútorné a vonkajšie hodnoty človeka sa prelínajú. A z toho sa potom stáva tá jedinečná krása konkrétneho človeka a je len na nás, či ju uvidíme, alebo nie.

Na záver by som to zhrnula tak, že príslovie
:

 "Nemaj strach z ťažkej práce, ale z prázdnych rečí." všeobecne pojednáva o tom, že duševné námaha je oveľa náročnejšia ako tá fyzická.


 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára