štvrtok 13. augusta 2015

"Všetko čo sa dá zaplatiť peniazmi je lacné!" (E. M. REMARQUE)

Peniaze, aj keď nie v takej podobe ako ich poznáme dnes, sú tu tak dlho ako ľudia. Výmennou vecí za vecí ľudia získavali to, čo nemali a čo potrebovali. S rozvojom spoločnosti sa rozvíjali aj peniaze, menila sa ich forma, tvar a viac menej aj význam. Ako k nám prišiel kapitalizmus stávali sa z nás obchodníci bažiaci po majetku. Majetku, ktorého veľkosťou by sme dokázali svoju moc. Muži dokazujú svoju moc množstvom aut, jácht alebo spoločností. Ženy zasa kusmi oblečenia, topánok či cenou dovoleniek. Nič z toho však nedostali za milý úsmev a pekne oči. Zaplatili to peniazmi.

Lacnota je relatívny pojem. Pre bezdomovca alebo nezamestnaného nie sú lacné ani základné potraviny. Úsmev alebo pohladenie nestoja nič, sú teda lacné. Dáte mi hádam za pravdu ak poviem, že niekedy majú neopísateľnú cenu. Koľkí ľudia sme, toľko máme názorov na to čo je lacné a čo nie.
Niekto  mi na túto tému povedal, že Ferrari za 9 mil. EUR nie je lacné, aj keď je kúpené za peniaze.
Chcela by som povedať, že zdravie, ktoré pre nás znamená hádam všetko sa nedá kúpiť za peniaze. Ale akosi sa aj dá. Veď aj od toho čo máme na konte závisí úroveň ošetrenia, zákroku alebo či nový orgán dostaneme alebo nie.

Ak babka dá vnúčatám peniaze z jej biedneho dôchodku, kupuje si tým ich priazeň a sympatie. Aj pred vysvedčením sa sľubujú autodráhy a mobily, len aby si dieťa opravilo tú trojku a neurobilo hanbu.
A láska??? Dúfate, že tam nedošla moc peňazí? Ale kdeže. Poznáme predsa kopu manželstiev uzavretých a ešte stále trvajúcich kvôli peniazom. Pomaly vymiznú verné pohľady a úprimné slova ĽÚBIM ťa bez diamantov na krku alebo prsteňov na ruke. A to bude najhoršie čo nás môže stretnúť...

Bola som príliš krutá? 
Nie. Myslím, že len reálna. Ako to tak počúvame je to také kruté, až je to skutočné. Nehovorím, že to príde zajtra alebo pozajtra, ale čoskoro. 
Naša spoločnosť sa totiž bažiaca po peniazoch rúti do záhuby. 
Pomôcť si musíme my sami. Dôverou v stále neumierajúcej hodnoty. 
Lebo len viera v lásku, rodinu, šťastie dodá tomuto výroku dlhé roky nemenný význam.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára