utorok 25. augusta 2015

Život ako jedna veľká hra.

Tak čo je vlastne život?
Život je jedna veľká hra, ktorú sa človek musí naučiť hrať. Nie je to jednoduché, ale každý to raz zvládne. Každý sa raz naučí ako hrať ten vlastný život.
Náš život by sme mohli prirovnať k jednej veľmi dobre spoločenskej hre a je to Hospodár dobre v týchto dňoch. Lebo raz musí každý začať. Keď začneme svoj život žiť, musíme začať od začiatku. Nemôžeme hneď mať všetko čo si prajeme.  Ten život náš prechádza tými rozličnými políčkami, ktoré sú tam. Mohli by sme sa zamyslieť, že každé jedno políčko znamená jeden deň. Žiaľ jedno jediné je to v čom je rozdiel od hry, že nevieme koľko políčok, respektíve dní sme dostali. Ale práve preto nás učia žiť pre dnešok. Lebo my si to ani neuvedomujeme, že každý náš ďalší deň je darom. Dar, ktorý by sme si mali vážiť. Takže asi takto to je. Nuž, ale nie je to ľahké hrať túto hru. Možno, že sme si mysleli, keď sme boli malí, že ten život je veľmi ľahký, ale ako dospievame, tak aj prichádzame na to, že to nie je také jednoduché. Že nie je to všetko tak, ako to bolo v detstve. Už v tomto čase, myslím si, že každý má za sebou zopár takých políčok, ktoré sú veľmi nepríjemné, bolestivé. Lenže tým, že utrpíme nejakú veľmi bolestivú ranu, tým sa naša hra nekončí. Musíme hodiť kocky znovu a prejsť s úsmevom na ďalšie políčko.. A nesmieme zastať. Lebo čím dlhšie stojíme na jednom mieste tým je to horšie. Ale ak sa posunieme, tak si tú ranu po čase už nebudeme všímať. Pamätať si ju ale budeme. Ale, žiaľ toto nie je v mnohých prípadoch tá posledná rana osudu. Je to len prvá z tých čo nás čaká. Je to naše prvé políčko zla. Nuž keď sa človek rozhodne pokračovať v hre ďalej, pri ďalšom údere nebude trpieť tak ako po prvý krát

Ďalšiu vec, ktorú nám život pridelil je takzvané šťastie. V tejto hre by som to bol prirovnal ku karte šťastia. Kartu šťastia dostaneš, ak stúpiš na také políčko, ktoré sa nazýva koleso šťastia. Keď sa ti tam podarí vytiahnuť dobrú kartu si šťastný človek. Ale ak nie, tak ti povedia, že si smoliar. Takže zase som našiel ďalšie opozitum k tomu, o čom hovorím. To znamená, že aj minca má dve odlišné strany. Na jednej je jej hodnota, na druhej je písmo. Aj náš život má dve strany z mnohých hľadísk.Ale týmto sa všetko nekončí, lebo život pokračuje. Ďalšou možnosťou, ktorá môže mať tiež dve strany je zdravie človeka. Ak sa nám podarí, tak obchádzame tie políčka života, ktoré by nám mohli priniesť chorobu. Lebo najvzácnejší dar je zdravie, ktoré ak si ho nebudeme chrániť, tak sa obráti proti nám.

Toto ešte nie je všetko o živote. Lebo v čase puberty, takže už po rozbehnutí hry, prichádzajú prvé lásky. Niektoré trvajú do konca hry, alebo života, a niektoré sú len také, ktoré sú na dva-tri kolá. Závisí to len od dvoch ľudí ako sa majú radi. A aj to vie veľmi ovplyvniť nás zostávajúci čas, ktorý v tejto hre ešte máme. 
Ten čas ktorý nám ostáva bohužiaľ nik z nás nevie odhadnúť. Preto by sme mali začať rozmýšľať nad tým, že nie to je dôležité čo bolo v minulosti. A ani to, čo bude v budúcnosti. Začnime žiť pre prítomnosť. Dôležité je to aby sme dneskajšok úspešne absolvovali. A keď sa večer uložíme do postele, mali by sme si uvedomiť, že všetko sme spravili tak ako sme to cítili a ako sme to chceli, až vtedy začnime rozmýšľať, čo bude zajtra. Žiaľ musíme si pripustiť, že táto hra nie je nekonečná. Každému raz príde čas, keď potrebuje oddych. Oddych od tohto urýchleného sveta. Ak sa aj táto hra končí výhrou náš život tak skončiť nemusí. A ani sa tak nekončí. 
Každý z nás raz odíde z tohto sveta. 
Niektorí však s úctou, niektorí, bohužiaľ so zavrhnutím. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára