streda 5. augusta 2015

Kocky sú hodené


Tento slávny výrok povedal Gaius Julius Caesar, ktorý bol jedným s najvýznamnejších osôb v Rímskych dejinách hovorí o tom, že sa nedajú niektoré rozhodnutia vrátiť späť aj keď by človek veľmi chcel.
Kto s nás si už raz v živote nepovedal: „Keby sa to tak dalo vrátiť späť“? V živote človeka nastanú také chvíle kedy sa musí rozhodnúť a od tohto rozhodnutia bude závisieť celý jeho budúci život a život ďalších generácii. A práve takéto rozhodnutia sa už nikdy nedajú vrátiť späť, preto sa im treba dostatočne venovať a je nutné zvážiť všetky pre a proti a až potom vyniesť konečné rozhodnutie. Dakedy sa však nedá dlho rozmýšľať je nutné spraviť okamžité rozhodnutie. Tieto situácie však nemusia byť vždy očividné.
Môže sa stať, že o našom bytí či nebytí rozhoduje zdanlivá maličkosť a v konečnom dôsledku môže mať táto drobnosť katastrofálne následky. Veď len také rozhodnutie ako ísť do práce,  zdanlivo je to veľmi jednoduché a nepodstatné ale čo keď sa na ceste stanem členom dopravnej nehody, čo keď bude na ceste dopravná zápcha a ja prídem neskoro do prace, čo keď sa šéf nahnevá a dá ma vyhodiť len preto aby si získal autoritu na novom pracovisku. Každé naše rozhodnutie ovplyvňuje našu budúcnosť vo väčšom či menšom rozsahu. Veď ako sa hovorí: „Božie mlyny melú pomaly ale isto.“ Celý náš život sa skladá s rozhodnutí či s právnych alebo nesprávnych, to ukáže čas. Jedno s prvých závažných rozhodnutí mladého človeka, je výber povolania. Od tohto rozhodnutia závisí mnoho: najprv musí mladý človek zvážiť svoje schopnosti a vedomosti, musí si uvedomiť čo by ho bavilo robiť v živote. Všetko sa to nabaľuje na seba ako snehová guľa valiaca sa dolu zasneženým kopcom.
Od tohto rozhodnutia závisí výška jeho platu, spoločenské postavenie, prestíž a jeho budúci život. Aspoň takto nám to hovorili učitelia a rodičia keď sme sa my rozhodovali. Do istej miery je to tak, ale výnimka potvrdzuje pravidlo. Môže sa stať, že človek vyštuduje niektorú strednú školu či gymnázium a neskôr absolvuje vysokú školu, kde získa titul.          Kde je ale, napísané, že vysoká škola zaručuje šťastný a spokojný život. Veď aj tomu obyčajnému mechanikovi alebo inštalatérovi môže byť lepšie ako čerstvo spromovanému lekárovi, ktorý je nútený chodiť každý týždeň na podpis na úrad práce, pretože lekára bez praxe nechcú nikde zamestnať.

Niekedy nám však osud ponúkne druhú šancu začať od znova, ktorú už nesmie premárniť, pretože by mohla byť tá posledná. Je veľa takých ľudí, ktorý napriek tomu, že vyštudovali niektorý odbor či profesiu, ktorým to život zariadil tak, že sa svojmu remeslu nemohli alebo nechceli viacej venovať ,či už zo zdravotných alebo osobných dôvodov. Jeden múdry človek raz povedal, že sú tri skupiny ľudí: tí čo sa nechajú manipulovať väčšinou a nevedia čo sa okolo nich deje, tí čo síce vedia čo sa okolo nich deje, ale nemajú odvahu s tým niečo urobiť a potom sú tu ľudia, ktorý vstanú a zariadia si svoj život podľa svojich predstáv. 

Jednoducho si myslím, že každý si je strojcom svojho šťastia a len od nás záleží, ako svoj život prežijeme.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára