sobota 1. augusta 2015



Umenie v živote

Umenie nájdeme predovšetkým v obyčajných veciach, ako sú mobily, hrnčeky, obaly kníh alebo napríklad cestoviny. Pre niekoho sú to len veci dennej potreby, ale vytvoriť ich také, aby sa všetkým páčili, nie je jednoduché - je to umenie.

Veď aj sériový hrnček bol na začiatku originál. A asi sa niekomu tak veľmi páčil, že ho začali vyrábať sériovo.
Vytvoriť takú vec, ktorá bude použiteľná, ale zároveň umeleckým dielom, ktoré ozdobia kuchyňu, určite nie je ľahké. Snáď každý má rád také pekné veci. Veci, ktoré v ňom prebúdzajú príjemné pocity alebo spomienky. Niekedy omylom narazím pri hľadaní nejakých vecí, hlavne pri väčších upratovaniach na svoj výkres či zošit ešte s čias školy  a ihneď sa rozosmejem, pretože si spomeniem na deň, keď som ho vytvorila. Ako som z neho bola nadšená a pripadal mi najkrajší na svete. A práve preto - pre tento pocit - pijem ráno kávu vždy z hrnčeka, ktorý som dostala od úžasných ľudí, a aj keď vyzerá, že sa čochvíľa zrúti a väčšina ľudí by ho pri prvej príležitosti vyhodila, pre mňa je tým najkrajším na svete. Aj keď by pre niekoho bol zvláštny každému vyčarí úsmev  a dobrú náladu.

Preto si myslím, že umenie je jedna z najdôležitejších vecí v živote. Pretože každý vie, ako pekné je pozerať sa na obraz, sochu alebo budovu, ktorú vytvoril svetoznámy umelec. Snažiť sa vidieť v jeho obrazoch trochu viac, než je na prvý pohľad jasné. Občas sa nad myšlienkou obrazu alebo iného umeleckého diela zamyslieť a nielen sa pozrieť a ísť ďalej.
Už keď vy vytvárate napríklad obraz, prajete si, aby v ňom všetci videli to isté ako vy a pochopili vaše myšlienky. Preto by si každý aspoň raz v živote mal vyhraniť pätnásť minút na prosté zamyslenie nad nejakým dielom, ktoré okolo seba dennodenne vída.

Ďalšie myšlienka, ktorá ma počas písania napadla, bola, že štýl umelca sa predsa stále vyvíja rovnako ako výtvarné alebo architektonické štýly. Netreba hneď kritizovať ako človek vytvoril obraz, vec, hračku,  fotku či niečo iné. On dal do toho svoju originalitu, svoj postoj, svoju fantáziu. Veď ani obrazy slávnych maliarov nenašli hneď pochopenie.  Alebo obyčajná fotka, ktorú niekto nasníma a upraví tak ako to cíti. Je to jeho dielo a jeho originál. Veď človek je sám od seba originál a nie kópia.
    Vývoj a zmeny môjho vkusu ešte rozhodne nekončia a za niekoľko rokov sa budem smiať tomu, ako som si treba nejakú vec mohla vôbec kúpiť. A v tom je tá sila umenia. Niečo uchováva, pripomína a zároveň zdobia.

„Umenie zmýva z duší prach každodennosti.“ Pablo Picasso



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára