štvrtok 27. augusta 2015


Kam speje moja generácia?

Úspechy a pády. Vynikáme, aj klesáme.
Myslíme, rozmýšľame, premýšľame, a zrazu myslieť celkom zabudneme.
Náhlime sa vpred, aby sme sa neomeškali, a potom jednoducho zastaneme a meškanie nám nevadí. Pokroku sa tešíme, no úpadok nás baví.
Konáme a len málokto sa opýta: 

Kam speje mladá generácia? Čo s nimi bude? 
Vyniknú, či padnú?  Môžu vplývať, meniť budúcnosť, alebo jednoducho od všetkého zdvihnú ruky? Záleží nám na živote nielen našom, ale aj na živote vôbec?

Vynikáme, aj klesáme. A málo, veľmi málo je tých výlučne vynikajúcich a výlučne klesajúcich. Pokrok za sebou vlečie komfort, uvoľnenie a napokon zníženie myslenia, katastrofu. Chceme si život iba márnotratne užívať, alebo sme pripravení obetovať kúsok zábavy za vzácnejšie do-snaženia?                             Ak nie oni, niekto ich určite predbehne, navonok pobaví, no dlhodobejší plán majú určite vopred vyhotovený.                                  

 A tak, kým sa my kocháme vo vynikajúcich vymoženostiach modernej doby, často proste nemyslíme na myslenie, zabúdame na vlastný pokrok. Väčšinou si ani neuvedomujeme, že tí, ktorí nám zábavu umožnili, nás jednoducho kontrolujú. Naše myšlienky odpútajú k filmu, počítačovej hre, internetovej stránke, kým oni za ten čas premýšľajú o oveľa dôležitejších veciach, o bližšej, i ďalšej budúcnosti. To sú tí výlučne vynikajúci, málopočetní, no zastrašujúco silní. Ich budúcnosť má byť teda v ich rukách? Dovolíme si až takýto úpadok? Dovolí si moja generácia klesnúť tak nízko, necháme sa zahlúpiť? Veď predsa sa tešíme každému úspechu, vlastný pokrok nás ešte vždy nesmierne teší, len či je on dostatočný? Nemusí byť ohromný, dôležitý pre celé ľudstvo, potrebné je iba rozmýšľať. Rozmýšľať natoľko, aby úspechov bolo viac než pádov. Baviť sa, no nedovoliť si celkom prestať myslieť. Vnímať reálny svet a snažiť sa ho rozumieť, analyzovať, zúčastňovať sa v ňom. A po čase si opäť postaviť otázku: Kam speje moja generácia? Konať a nepremárniť si život. Žiť moderne, no predsa nezabúdať myslieť - to musí byť cieľ každého jednotlivca, celej mojej generácie.

Moja generácia má ohromný potenciál, silné možnosti, veľké percento možného úspechu. Potrebná je ešte vôľa a vytrvalosť. Dosiahnime ich a dokážme, že niečo je aj v našej generácii. 


Ukážme, že vieme myslieť!




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára