pondelok 14. septembra 2015

Čínske príslovie: "Neobávaj sa starnutia tela, ale duše."

Čo si budeme nahovárať, na vzhľade v dnešnom svete záleží a všetci chcú byť krásni a úspešní. Krásni ľudia to majú a vždy mať budú aspoň o kúsok ľahšie.
Nemusíte so mnou súhlasiť, ale podľa mňa nám viac záleží na kráse fyzickej, než na tej najcennejšej, vnútornej. Chodíme na rôzne kozmetické úpravy, len aby sme boli čo najdokonalejšie, ale na krásnu dušu, krásny zovňajšok a nejaký ten intelekt úplne zabúdame.
Častokrát sa stáva, že stretneme ľudí, ktorí na prvý pohľad dobre vyzerajú, potom s nimi však porozprávame a zistíme, že v hlave nemajú vážne nič a diskutovať sa s nimi tiež nedá. Naopak si zase občas iste poviete, čo že je to tamto v rohu za ohavu, ale po zoznámení s dotknutým ste si s ním schopní rozprávať napríklad aj pol dňa. A to vďaka jeho kráse vo vnútri, jeho krásne dušu ...
Alebo trochu inak. Všetko je to o našej hlave, všetko ovplyvňujú naše myšlienky.
Napríklad, keď mladá žena bude chodiť na vyhladenie tváre len preto, aby jej tvár vyzerala čo najmladšie, je jasné, že aj cez všetky tie vylepšenia sa bude čím ďalej viac cítiť staro. Keď si ale šesťdesiatročná pani sebavedome hovorí, akú má skvelú postavu, ako skvelý je jej tvár, bude sa cítiť fajn, mlado. Aj tu tá duša bude stále krásna a mladá.

Krásna duša, vzácna duša. Pred dnešným skazeným svetom je ťažké uchrániť si aspoň kúsok krásne duše. Je oveľa ľahšie dôjsť si ku kaderníčke zafarbiť hlavu, než si povedať, že aj bez toho vyzeráme pekne a že záleží hlavne na vnútrajšku. Chce to našu silnú vôľu. Túžbu byť dobrí ľudia. A nie zvonku, ale zvnútra.


Na otázku, ktorá krása je krajšia a dôležitejšia, si musí odpovedať každý sám. 
A je len na nás, či sa rozhodneme pre rozvíjanie fyzickej krásy či tej duševnej ...


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára