pondelok 28. septembra 2015

"Knihy sú mŕtvym materiálom, kým v nás neožijú." (Jiří Mahen)

Poznáte ten úžasný pocit, keď dočítate knihu? Tak určite viete, že príbeh otočením poslednej stránky a zaklapnutím dosiek nekončí.
Už sám autor vymýšľa príbeh. 
Na jeho začiatku je väčšinou len myšlienka, od ktorej sa odvíja celá rada zápletiek, vzťahov či iných myšlienok. Myslím, že spisovateľ nemá príbeh premyslený od začiatku až do konca. Alebo má? Neviem, nie som spisovateľ. Postavy určite nie sú pre autora obyčajnými figúrkami, s ktorými rozohráva nudnú hru. Kdeže, je to napínavá partia s mnohými zvratmi a neočakávanými udalosťami. Aspoň ja v to dúfam. V knihe je odtlačok autorovho vlastného príbehu, jeho vlastných skúseností a predstáv o charaktere postavy. Kniha je pre neho dielo, ktoré vytvoril sám, ku ktorému má vzťah.
Kniha je napísaná, ale niečo jej chýba. Tým niečím je čitateľ. Čitateľ, ktorý nosí knihu všade so sebou. Čitateľ, ktorý sa nemôže dočkať, až obráti stránku. Čitateľ, ktorý sa od knihy nemôže odtrhnúť. Ak sa takýto čitateľ nájde, autor si môže blahoželať, jeho kniha je úspešná a má našliapnuté k tomu, aby sa stala tzv. Bestsellerom.

Zbožňujem pocit, ktorý príde po dočítaní kapitoly. Čo bude ďalej? Ako to asi dopadne? Večer v posteli hltá každé slovo, chcem sa dozvedieť čo najviac. Držím oči sotva otvorené, ale nejde prestať, je to ako droga. Nakoniec ale rovnako zaspím. Avšak nie je to ako vypnúť televíziu. Príbeh postupne ožíva, zdá sa vám o ňom. V tú chvíľu ste spisovateľom vy. Vaše sny a túžby píšu pokračovanie príbehu. Realita ide stranou, mŕtvi ožívajú, máte strach, radosť, obavu, zlosť, plačete. Ste súčasťou všetkého. Prežívate príbeh a dotvárame ho vlastnou fantáziou.
Ráno sa zobudím a vôbec netuším, kedy a ako som zaspala. Bol to všetko sen? Alebo skutočnosť?
Dobrú knihu chcete mať doma. Možno, že ju už nikdy čítať nebudete, ale pocit, že sa k nej môžete kedykoľvek vrátiť a oživiť si príbeh alebo niektoré myšlienky, je asi príčinnú toho, že niektorí ľudia majú preplnené knižnice a knihy už nemajú kam dávať.

Každá kniha vyžaruje určitú atmosféru, prežitok, ktorý je pre každého čitateľa jedinečný, neopakovateľný a ťažko zrozumiteľný. Aj ja nemôžem dosť dobre popísať, čo všetko mi dávajú knihy. Spisovateľ vytvoril príbeh, čitateľ mu dal dušu a ja ho nosím v sebe.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára