pondelok 4. apríla 2016

Konflikt.

Pod pojmom konflikt si každý z nás môže predstaviť niečo iné. Pre niekoho znamená konflikt zvýšený tón hlasu pri rozhovore, iný si zas vybaví ako konflikt fyzický súboj. Preto je charakteristika konfliktu neľahkou úlohou. Ja si pod konfliktom vybavím nejakú nepríjemnú udalosť, ktorý bola pre mňa, či pre niekoho iného viac menej nepríjemná. Či už ide o hádku s priateľkou alebo jednoduchú výmenu názorov s neférovým potulným predavačom ponúkajúcim tovar za podľa neho najnižšie možné ceny.

Každý si svoje konflikty rieši po svojom, ale nie vždy je to "správne". V novinách či v iných médiách sa človek každý deň dočíta o príbehoch ľudí, ktorí sa vďaka svojej zložitej životnej situácii pripravili o život alebo dokonca aj o život iných. Pritom by stačilo, keby dotyčný človek dokázal vyriešiť svoje problémy tak, aby to sám dokázal uniesť a to nie tak radikálnym spôsobom, ako je samovražda či vražda.

Predmet konfliktu môže byť od maličkosti typu nepoloženej doske na záchode až po v tejto dobe až megalomanské konflikty, založených napríklad na náboženskej alebo rasovej neznášanlivosti. Hoci vo väčšine sveta vládne demokracia, stretávame sa s riešením týchto konfliktov na dennom poriadku. Rovnako tak sa na dennom poriadku stretávame každý z nás s našimi menšími či väčšími konfliktami, ktoré musíme riešiť. Sama som zástancom názoru, že pokiaľ je pre mňa nejaká určitá situácia nepríjemná až konfliktná, nie je príhodné sa jej vyhýbať, ale naopak tieto situácie až vyhľadávať a naučiť sa ich tak správne riešiť bez zbytočných konfliktov. Avšak tento spôsob nie je možné aplikovať vo všetkých prípadoch, to by sa z človeka mohla stať osoba, ktorá konflikty vyhľadáva len preto, aby ich mohla riešiť, v takom prípade by treba mohla hľadať aj tam, kde nie sú, a to určite nie je správne. Dá sa povedať, že niektorým ľuďom "konflikt" dokáže aj viac-menej pomôcť. Napríklad taká hádka umožní človeku uvoľniť zo seba emócie, ktoré by mohli časom nadobúdať na intenzite a potom by ich uvoľňovanie bolo oveľa zložitejšie, intenzívnejšie a pre daného človeka možno aj nebezpečné.


Takže na záver by som  dodala, že aj konflikty sú k dennému životu potrebné, ale musí sa riešiť úmerne so "spoločenskou normou". Ak by si totiž každý svoj konflikt riešil po svojom nehľadiac na nič iné, nevyzeralo by to na svete tak, ako to tu vyzerá. Pritom by stačilo, keby bol človek na človeka viac zdvorilý. A na koniec jeden citát: 

Kreativita prichádza z konfliktu myšlienok.
Donatella Versace

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára