sobota 9. apríla 2016

Život je len náhoda.

"Život je len náhoda, raz si dole a raz hore, život plynie ako voda, a smrť je ako more." S týmito slovami začína pieseň, ktorá trefne vystihuje celý život od jeho začiatku po jeho koniec.
Ak si položíme otázku, čo je to život, nedokážeme na ňu nájsť jednoznačnú odpoveď. Každá hádanka má viac možných riešení, rovnako ako život. Život je len náhoda - to môže znamenať, že vznik života je len hračka génov, ale tiež to, že život sa nedá nijako naplánovať, a preto len tak náhodne plynie úskaliami sveta.

Čo si predstavíme pod pojmom náhoda? Podľa niektorých ľudí náhoda neexistuje. Jedni hovoria, že je všetko dané nejakou vyššou inštanciou, ako napríklad bohom, štátom atď. Druhí, rádovo vzdelanejší, sú presvedčení, že celý život je v číslách a dá sa vopred zistiť podľa hviezd, genetických informácií alebo kariet. Oba tieto smery zmýšľania sa zhodujú v jednom. Čo má človek dané, sa skôr či neskôr stane, a nedá sa na tom nič zmeniť. Všetko sú to len vedecky nepodložené tvrdenia. Pravdou však zostáva, že si človek môže urobiť svoj vlastný názor, ktorý mu nemôže nikto vziať a naozaj zle sa vyvracia.

Náhodou môžete vyhrať milióny v športke, ale aj zbankrotovať, prehrať všetky peniaze v kartách, zmrzačiť sa, a ďalšie podobné radovánky. Proste ste raz dole a raz hore. Bohužiaľ nie sú na svete ľudia s vyrovnanými šancami na úspech. Sú tu takí, ktorí sú stále finančne dole, ale duchom sú stále v oblakoch. Ale tiež takí, ktorí vedú rebríčky milionárskych rodín, avšak ich morálne stránka je pod bodom mrazu.

Život môže byť ako aprílový žartík, o ktorý deň čo deň zakopávate a dúfate, že 1. apríla už nikdy nezažijete. Tiež však môže byť ako krásny jarný deň, v ktorom sa vám darí, je vám krásne a pritom je vzduch prevoňaní kvitnúcimi kvetinami. A nakoniec sa z neho môže stať nikdy nekončiaci búrka, pri ktorej s každým úderom hromu udrie blesk do vašich chrbta, a vy sa pomaly skladáte ako kôpka bezduchého mäsa. Aj taký dokáže život byť, a vy na tom nič nezmeníte. Nezostáva nič iné, ako sa s tým zmieriť.

Život plynie ako voda? Áno je to tak. Narodíte sa, než sa nazdáte, vyštuduje vysokú školu, a o chvíľu neskôr sedíte v domove dôchodcov a sledujete, ako sa vaše vnúčatá preháňajú po záhrade.

Smrť je ako more. Je nekonečná, pre niekoho čierna stránka života. Nedá sa jej vyhnúť a ak neveríte v reinkarnáciu, už sa z nej nevrátite.

Samozrejme všetko je relatívne, takže sa to ani nemusí stať. A preto si užívajte život, aj tak z neho nevyviaznete živí ...


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára