štvrtok 28. apríla 2016

Život je príliš krátky.

"Život je príliš krátky.", povedal raz niekto múdry a starý. Ale je naozaj krátky? Alebo je naopak neznesiteľne dlhý? Prázdny život je krátky život, lebo len ako číry prúd pretečie riečiskom, to je isté. Ako ho však zaplniť?

Na to prišlo iba zopár ľudí, ktorí odpoveď na túto otázku ani nikdy nehľadali. Avšak žili naplno a bezo strachu. Často ľudia prostí, ktorí vypĺňali každý okamih niečím, čo ich napĺňalo. Otázky preto len veľakrát zakrývajú odpovede. Istí ľudia sa zvyknú pýtať, ako byť šťastný, ako dospieť k osvieteniu, ako žiť správne... Bez otázok však na tieto otázky netreba odpovede.

Život plynie a čím menej človek premýšľa nad otázkami, tým viac žije odpoveďami. Či vari treba bačovi odpoveď na otázku jeho existencie? Nie. Pýtal sa ju niekedy? Načo by, keď žije pre svoje ovečky, pre syr, mlieko, vlnu, pre svoju gazdinú, deti...

A život prežije v plnej paráde. Bez jedinej otázky na svoj život. Nájsť odpoveď na túto otázku je ako nájsť čiapku, keď bola celý čas na hlave. Bez otázok odpovede sú, ibaže nie sú. No a s nimi? S nimi už odpovede treba, lebo bez nich je život priam otázny. Nepýtať sa je teda jednoduchšie.


Ale pýtať sa je krajšie a lákavejšie. Takže ak ste sa spýtali už ktorúkoľvek z nich, hor' sa hľadať odpoveď.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára