nedeľa 10. apríla 2016

Medziľudské vzťahy.

Možno opísať medziľudské vzťahy všeobecne a na konci sa dopátrať k záveru, že sú horšie ako predtým? Alebo sú snáď lepšie? Prípadne že sú rovnaké? Staršia generácia väčšinou tvrdí, že mladí ľudia sú skazení. Že za ich mladých rokov si nikto nedovolil robiť toľko bezprávia a naschválov ako dnes.

Mladšia generácia im oponuje, že sa skôr k sebe ľudia nesprávali zďaleka tak dobre ako dnes a uvádza celé kopy príkladov, aby všetkých presvedčili o správnosti svojho mienky. Podľa mňa nie sú vzťahy medzi ľuďmi horšie alebo lepšie ako predtým. Sú jednoducho také, aké sú. Myslím si, že sa toho toľko oproti predchádzajúcej dobe nezmenilo. Vždy totiž záleží na jednotlivom konkrétnom vzťahu medzi ľuďmi. Nikdy nemožno generalizovať a prikláňať sa bezhlavo na jednu alebo druhú stranu podľa toho, ktorého z večných oponentov človek zrovna vypočul.

Vždy sa musíme zamerať na konkrétnych ľudí. Môže rozumný človek odsúdiť celú skupinu mladých len preto, že jednotlivec nepustil staršieho človeka sadnúť v autobuse? Alebo zavrhnúť celú skupinu rodičov za to, že majú dieťa, ktoré nedokázali vychovať k tomu, aby sa vždy a za všetkých okolností zachovalo tak, ako mu velí slušnosť? Myslím si že nie. Ak si totiž chceme vytvoriť na veci správny názor, musíme sa naučiť rozlišovať.


Na záver si položme ešte jednu otázku. Môže obyčajný človek s fenoménom uponáhľanej doby bojovať? Myslím si, že áno. Boj to nebude ľahký a bude trvať veľmi dlho. Hlavnými zbraňami v ňom musí byť silná vôľa, tolerancia, chuť prekonávať životné nástrahy a prekážky, vzájomná dôvera a v neposlednom rade tiež dôvera v seba samého.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára