piatok 8. apríla 2016

Sklamal nás rozum?

Čo si vlastne máme pod slovom rozum predstaviť? Podľa môjho názoru slovo "rozum" je názov pre určité myslenie a reakcie nášho mozgu. Keď vám niekto povie "Daj tomu rozum!", Čo je fráza, ktorú som často počúvala od svojho otca, znamená to, že sa máte zrejme najskôr nad niečím zamyslieť, pretože tá druhá osoba tým dáva najavo svoj nesúhlas vo vaše myslenie, vo váš názor na onú ​​vec. 

Takže rozum je vlastne vaše myslenie, ktoré je ovplyvnené vašimi skúsenosťami z vášho vlastného života, alebo vám bolo odovzdané na základe vedomostí napríklad v škole či práci. Keď píšem tento blog, tak vlastne používam svoj vlastný rozum, svoje vlastné skúsenosti, svoj mozog a zamýšľam sa nad touto témou. Rozum je vlastne druhé meno pre myslenie.

Na čo rozum používame čiže to myslenie? Príklad: Vykonávate nejakú činnosť, často iste premýšľate, ako by sa to dalo uľahčiť, či nejako obísť, aby to bolo čo najskôr hotové. Človek je rozumný tvor, ktorý má mozog a nebojí sa ho použiť a vďaka tomu sme obklopení vecami, technikou, ktorú musel človek vymyslieť. Ale sú aj takí "nerozumní" ľudia, ktorí používajú svoj rozum k zlým veciam, ktoré škodia ostatným, aby uspokojili svoje vlastné potreby, alebo prežili v dnešnej dobe, čo nie je v každej časti sveta tak ľahké. Takže z toho vyplýva, že rozum má svoje kladné aj záporné stránky.


A teraz k otázke, ktorá vyplýva z témy tohto blogu "Sklamal nás rozum?". Človek podvedome používa svoj mozog na to, aby urobil nejakú vec, ale v ten moment, kedy ju práve vykonávate, sa môže tiež mýliť. To je ono, rozum sa môže zmýliť a tým nás sklamať, ale znamená, že sa nemýli a to preto, že ho ovládame my. Tým pádom je vina na našej strane. Človek je tvor rozumný, ale už nikde väčšinou nie je dodávané, že nie je neomylný. Zmýliť sa môže na základni zlých skúseností, alebo zrovna ovplyvnený okolím, svojím zdravotným stavom, kde aj tieto a iné veci môžu človeka priviesť k zlému úsudku. 

To znamená, ak človek niečo robí, mal by sa nad tým zamyslieť než dôjde k záveru: "Vezmi rozum do hrsti".


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára