nedeľa 7. júna 2015

„Iba život, ktorý žijeme pre druhých stojí za to.“ Albert Einstein

Rozmýšľali ste už aj vy niekedy nad zmyslom života? Premýšľali ste o cieľoch, ktoré nám pomôžu zlepšiť život? Ako prvé vás určite napadne mať dobre platenú prácu a vysoký plat. Nie je tomu vždy pravda. No ak nás práca baví a napĺňa ten vysoký plat príde. Veď raz niekto múdry povedal: ak miluješ svoju prácu, vlastne ani nepracuješ.
Albert Einstein, jeden z najväčších vedcov,  povedal kedysi výrok: Iba život, ktorý žijeme pre druhých stojí za to. 
Síce žijeme o necelé storočie neskôr, ale táto historická pravda sa uplatňuje naďalej. Aký je teda skutočný zmysel života? Potrebujeme peniaze a luxus k svojmu fantastickému životu? Pomôžu nám peniaze a blahobyt, ktorý nám poskytnú aj za prípadu, že ostaneme sami? Áno aj keď peniaze nie sú všetkým, v dnešnej dobe bez nich neurobíte ani krok. Uľahčujú nám uskutočňovať  naše sny, ciele, ale aj obyčajný život. Ak nie sú vznikajú hádky, spory, agresia. No ale oveľa dôležitejšie je priateľstvo a obeta pre ľudí, na ktorých nám záleží. Priateľ. Koho môžeme osloviť takýmto slovom? Prečo ostáva tým najdôležitejším? Je to osoba ľubovoľného pohlavia, ktorá nám pomôže, keď ostatní odídu, podrží nás, keď to potrebujeme a nikdy nám nepovie nie. Dokáže nám zmeniť aj tie naj pochmúrnejšie dni na radosť, ktorá nás obohatí. Zmení slzy bolesti na širokánsky úsmev. A nedokazuje to iba slovami, ale práve vo chvíli najväčšieho pádu keď sa za nás postaví a verí nám. Mali by sme sa držať tohto nevyhnutného cieľa. Má zmysel život pre peniaze? Pomôže nám to rozvíjať svoju osobnosť? Peniaze nie, ale priatelia áno. V prípade, ak budeme chudobní, požičajú nám toľko peňazí, koľko potrebujeme, a nemusia byť boháči. Cena za priateľstvo je cennejšia, než všetky peniaze na svete. Pomáhajú nám s krokmi dopredu, aby sme svoj talent rozvili a obohacovali o radosť iných. Ak sme ochotní sa obetovať a myslieť najprv na druhých až potom na seba, je to priateľstvo. Mali by sme pre priateľov plnohodnotne žiť a vždy tu byť pre nich. Srdce a celé vnútro nám naplní dobrý pocit, ktorý rozkvitá a náš život dostáva zmysel. Nájdeme svoje miesto vo svete pri ľuďoch, kde sme vítaní a majú nás radi.
            Pár otázok stále ale ostáva v našom podvedomí nezodpovedaných. V mizernom svete, akom žijeme teraz, sa zvykneme starať len o seba. Je to pre nás všetkým. Nezáleží nám na iných, čo je obrovská škoda. Musíme si určiť možnosti, ktoré pre nás pravú hodnotu a pocit radosti. Priateľoch, pre ktorých sa oplatí obetovať nájdeme ťažko a mali by sme si ich vážiť. Chybu, ktorú pri nich spravíme by sme mali oľutovať skôr než bude neskoro. Netušíme totiž, kedy príde nás čas. Rozhodnutie, či ste za život, kde sa obetujeme pre druhých alebo pre luxus so samotou je na vás. 
Treba si však zapamätať jednu vec: Život bez priateľov je ako more bez rýb- pusté a bez života. Nedovoľte, aby ste aj vy raz takto skončili.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára