pondelok 9. novembra 2015

Dobrý človek ešte žije

V dnešnej dobe je naozaj dosť ťažké stretnúť dobrého človeka. Alebo sa mýlim? Čo vlastne dobrý človek musí spĺňať? 
U každého je to niečo iné. Stará babička bude tvrdiť, že dobrý človek chodí do kostola. Človek stredného veku zase bude tvrdiť, že dobrý človek sa správa slušne, vždy zdraví a podobné morálne zásady. A mladý človek zase povie, že s dobrým človekom sa dobre pije a pozerá na futbal. Pre každého z nás sa určite dobrý človek javí trochu inak. Čo teda robí dobrého človeka dobrým? Iste že sú to otázky typu slušné vychovanie, morálne zásady a ďalšie. Ale predovšetkým je to, to ako sa človek ukazuje pred ostatnými ľuďmi. Hovorím teda skôr o jeho činoch, pretože práve to na človeka poukazuje, či je dobrý alebo len prepláva davom bez pričinenia.
 Keď človek urobí niečo dobré, až vtedy spoznáme, či je človek naozaj dobrý. A tie činy môžu byť rôzne, napríklad pomoc starému človeku cez prechod, alebo dokonca skôr darovanie peňazí a ďalšie podobné dobré skutky. Za dobrých ľudí môžeme považovať aj výskumných pracovníkov, ktorí znovu a znovu vynaliezajú lieky a hŕbu pomôcok, ktoré človeku uľahčia život. Keď sa človek zamyslí, spozná, že v každom človeku je kúsok niečoho dobrého a byť naplno dobrým človekom je naozaj zložité. Človek na plno dobrý by sa musel vyznačovať naozaj železnými nervami a zlatým srdcom.
Má cenu sa snažiť byť dobrým? 
Vzhľadom k tomu čo mi ostatní činní? To je zložitá otázka aj pre mňa. V množstve prípadov naozaj tápu. 
Pretože mnohokrát sa mi dobrota vracia s neuveriteľnou negáciou. Človek sa toľkokrát snaží urobiť dobrú vec a je za to často ešte potrestaný a tu si človek mnohokrát hovorí, či má cenu snažiť sa byť dobrý v natoľko krutom svete. No tak najprv je potrebné uvedomiť si, že keď o to niekto nestojí, môžem to skúšať niekde inde. Je síce prekrásne snažiť sa byť dobrý, ale keď jednoducho nemajú záujem zbalím sa a idem robiť dobro niekam ďalej. Navyše človek si musí zvyknúť, že za svoj mnohokrát dobrý skutok bude po zásluhe potrestaný, ako sa tvrdí už roky. 
A človeku čím ďalej viac začne dochádzať, že ej to vlastne pravda a prečo by sa teda mal snažiť. Nevzdávať sa je kus cesty k úspechu. Vždy sa raz nájde niekto, kto má o dobro záujem a je ochotný za to oplácať dobrým. A to je práve to, že dobrý človek ešte žije. Ak sa každý bude snažiť dobro činiť a nebude utekať pred neúspechom je pravdepodobnosť lepšieho sveta. 
Dôležité je divo nesľubovať hory a doly. Vziať si vždy len to sústo, na ktoré sami stačíme. Človeče dobrý pokus  zachrániť túto krajinu. V tom je práve ten problém. Veľa ľudí si povedalo on nečinní dobro, čo by som sa snažil ja? Alebo zneužiť dobro pre vlastný prospech, to je ďalšia vec, ktorá odrádza dobrých ľudí byť dobrými. Ďalšími dobrými skutkami je starostlivosť o ľudí, ktorí pomoc potrebujú.
 Ľudia, ktorí toto dokážu, obdivujem, pretože je to veľmi ťažký životný úloha a málo kto to vydrží robiť celý život. Je obdivuhodné, keď sa človek dokáže starať o cudzieho chorého človeka a je smutné, keď sa niekto toho človeka vzdá a nechá starať sa iné za neho.

Myslíte si teda, že dobrý človek ešte žije? Na úkor toho zlého čo sa tu deje sú stále tí dobrí medzi nami. Vždy tu boli a vždy sa snáď nájdu ďalšie. Každý snáď vie, že byť dobrým človekom nie je zase tak zložité. 
Dôležité je aby to ten človek robil s dobrým úmyslom a nie s vypočítavosťou, pretože vtedy dobrota stráca svoje čaro. Bolo by totiž smutné, keby sa ľudia snažili robiť dobro len, keby sa im to vracalo.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára