pondelok 2. novembra 2015

Kniha - priateľ človeka

Myslím si a určite nielen ja, že kniha zohráva určite veľkú úlohu v živote každého z nás. No viete si predstaviť život bez knihy? Asi nie.
 Samozrejme, pre každého človeka však kniha znamená niečo iné. Niektorí ľudia by povedali, že sú to len listy papiera s množstvom textu zviazané do jedného celku. Určite by sme len takto knihu nemali vnímať, ale mali by sme v nej hľadať niečo viac. 

V knihe mame predovšetkým vidieť svojho priateľa a učiteľa zároveň.
 Má za úlohu rozvíjať našu fantáziu, pomáha nám rozširovať našu slovnú zásobu a tiež nás núti rozmýšľať v mnohých prípadoch. Mnohé z nich sú napísané tak, aby nám obyčajným ľuďom pomohli a poradili v ťažkých životných situáciách. 
Ponúkajú nám mnohé rady do života. Preto si treba knihy vážiť a snažiť sa, aby nám skrášľovali život. Neslúžia nám predsa nato, aby sa povaľovali niekde v kúte bytu a tam zapadali prachom. V každej správnej domácností by sa preto knihy určíte mali nachádzať. Veď podľa môjho názoru je dom bez knihy ako telo bez duše. No nemyslite si to tiež? 

Samozrejme, existujú rôzne druhy kníh, z ktorých si každý čitateľ nájde práve tie, ktoré sú mu najbližšie. Či sú to už knihy, z ktorých sa chceme niečo zaujímavé dozvedieť alebo len také pre zábavu prípadne pre oddych.
 Verím tomu, že každý z nás má a pozná svoju obľúbenú knihu, ku ktorej sa vždy s radosťou vracia. Veď čo je krajšie ako ponoriť sa do fantázie a spolu s hlavným hrdinom zdieľať jeho pocity, nálady, trápenia? 

V každom prípade, každá kniha je niečím zaujímavá a ma svoje čaro, ktoré nás dokáže úplne pohltiť a očariť. A čo dodať na zaver? Podľa môjho názoru je to s knihami čoraz horšie a horšie. Už ju nahradili počítače, televízory a ďalšie moderné technológie. Ale určíte nie úplne. Vždy sa nájde niekto, kto predsa len uprednostní knihu. 

Nie nadarmo sa hovorí: “Kniha, najlepší priateľ človeka. “Veď dobrá kniha je to najkrajšie čo môžeme niekomu darovať a to najlepšie, čo môžeme svojmu srdcu ponúknuť.

 Jeden múdry človek raz povedal:


 “Knihy sú pre človeka tým, čo pre vtákov krídla“ a keď sa nad tým aj my zamyslíme, určíte pochopíme, že mal úplnú pravdu. 

Veď tak ako vtáci nemôžu lietať bez krídel, tak ľudia nemôžu žiť bez kníh.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára