streda 25. novembra 2015

Pasová teória pre výkrm vlastného ega

                      Je paradoxné, že vytvorená skutočnosť pozostáva veľakrát z radostí , ktoré súvisia s pádom niekoho iného.
             Ľudia milujú pády iných ľudí už len z dôvodu, že v takejto situácii človek, ktorý je predmetom pozorovania veľakrát spadne hlbšie, než je prirodzená hranica úbohosti týchto neprajníkov. 
Sú to typy ľudí, ktorí hlboko vo svojom vnútri márne v tomto smere hľadajú skutočný význam a cítia, že svoju šancu prepásli. 
           Či už ich vinou, alebo pričinením vonkajších okolností, sa nakoniec z času na čas zobudia s pocitom, že niečo počas uplynulých období zmeškali, prehliadli a celkovo sa tak ocitli v pozícii, ktorá je pre nich samotných neprijateľná a ktorá musí byť kompenzovaná potešením z bolesti iných.
       Máloktorý z týchto dobro dejov odzrkadlí navonok svoj vnútorný obraz, nakoľko im to z nejakého, pre mňa nepochopiteľného dôvodu, našepkáva ich svojím spôsobom choré ego. 
V tejto rovine sa takýto ľudia delia na dve podskupiny. Tá prvá je tichá, neovplyvňujúca priamo pády iných. Tá druhá je svojím obsahovým naplnením nebezpečnejšia, nakoľko v priamej súvislosti pozmeňuje fakty na nepravdy, ktoré veľakrát spustia lavínu neúspechu. 
Pri zamyslení sa do ďalšej hĺbky svojím spôsobom chápem ich postoj nedať nič vedieť, vzhľadom k tomu, že dnešný svet nezosobňuje takýchto outsiderov a nepripúšťa nedokonalosť. 
Ani toto však nepovažujem za akúkoľvek formu ospravedlnenia, pretože som presvedčený, že pokiaľ človek chce zmeniť či už priamo seba, alebo pozmeniť jeho súčasný výsledok, vždy má nádej, ktorá je prvotným a nevyhnutným kapitálom. 
Ale z nejakého dôvodu je lepšie ľutovať sám seba a ísť ku dnu, ako trocha zabrať a aspoň sa pokúsiť zmeniť okolnosti. . .
Však bolo by určite pochabé premietnuť si túto stránku ľudského správania ako tú, ktorej dovolím určovať, resp. utvárať náhľad, pretože verím v priateľov, ktorí majú práve tú moc liečiť ale aj tráviť dušu človeka.
              Avšak už len slovo priateľ vylučuje pre mňa možnosť trávenia mňa samého, pretože či sa to niekomu páči a či nie, som citlivá bytosť a práve cit je zlatou nitkou k svetlým dňom...



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára