utorok 29. decembra 2015

Potrebujeme mať vzor?

Potrebujeme vzor? Aká jednoduchá otázka. Ale je takou jednoduchou aj odpoveď? určite nie. Podobne ako je zložitý život, tak je zložitá i odpoveď na danú otázku. 
Dnešná doba je veľmi uponáhľaná. Ľudia, tlač, televízia, rozhlas – médiá – sa zaujímajú o ľudí z oblasti kultúry, športu, politiky... jednoduchý človek sa zaujíma o ich súkromie, majetok o ich spôsob života. 
Mnohí z nás mladých či starých sa v nich hľadáme. 
No nie vždy si zvolíme ten správny. Láka nás žiť ako hviezda na javisku ,filmovom plátne, žiť ako populárny človek, ale i prijímať medaily za vynikajúce športové výsledky. Láka nás vidina peňazí, nezáväzného života a podobne. 
Žijeme  v obyčajných  rodinách. Často sa sama seba pýtam, čo chceme vlastne v živote dosiahnuť, čo chceme  dokázať? 
A tak hľadáme niekoho, komu sa chceme podobať. Nejde nám o vzor telesnej, ale o vzor duševnej krásy. Je dôležité vybrať si dobre. Nielen ja, ale aj mnoho iných stále hľadajú vzor u známych osobností. 
Neuvedomujeme si, že vzorom sú nám v prvom rade rodičia, starí rodičia, učitelia, šéfovia a kolegovia. 
Sme s nimi v dennom kontakte a ani si neuvedomujeme, že nás ovplyvňujú a chtiac – nechtiac sú pre nás i vzorom.

Potrebujeme hľadať, keď je okolo nás toľko skvelých ľudí, ktorí si zaslúžia náš obdiv?! Čím? 
Nuž svojim životom, starostlivosťou o rodinu, prístupom k plneniu každodenných povinností, vzťahom k iným ľuďom. Lákajú nás úspešný ľudia, ktorých nie je málo. Stačí spomenúť športovcov. 
Či nám neponúkajú za vzor? Nie je ním pre chlapcov či mužov Šatan či pre dievky  Moravcová? Je ich celý rad. 
Ale nie je aj v našom najbližšom okolí dosť ľudí, ktorí si svojim správaním a vzťahom k iným zasluhujú náš obdiv? Pýtam sa preto: „ Je dôležité mať vzor?“ odpoveď jednoduchá, rýchla: „Áno. 
Je to dôležité ale treba si vybrať ten správny, aby sme raz aj my mohli byť vzorom pre niekoho.“ Je treba dobre si zvážiť, po stopách akého človeka chceme kráčať. Musíme poznať jeho charakter, jeho vnútorné vlastnosti, ktoré by sme si chceli osvojiť aj my. 
Bude dobre, ak sa vytvoríme rebríček hodnôt, ktoré sú pre náš úspešný život dôležite.
Nesmieme zabudnúť, že strojcom svojho šťastia, svojho úspešného života sme my sami. Musíme sa naučiť žiť ho , veď je krásny.

A na záver len jedna veta: najviac vyšliapaná cesta obvykle nie je tá správna.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára