nedeľa 13. decembra 2015

Zbytočný človek

                Predstavte si človeka,  ktorý chcel byť v niečom, čomkoľvek, úspešným. Úplne zbytočne. Nič z toho, čo chcel, nedosiahol. 
Chcel dobre vyzerať. Bol škaredý. Chcel byť inteligentný. Všetci si o ňom mysleli, že je idiot. Chcel dosiahnuť vzdelanie. 
Nezískal ani bakalársky titul. Chcel mať slušne platenú prácu. Žil z ruky do úst. Chcel sa zaľúbiť a založiť si rodinu. Celý život prežil sám. Teraz vo svojom výrazne pokročilom veku, sedí v obývačke svojho polorozpadnutého rodinného domu, ktorý zdedil po svojich rodičoch. 
S nepríčetným výrazom v tvári znudene prepína televízne programy. Nemá kam ísť, nemá za kým ísť. Je sám, opustený bez príbuzných, bez priateľov. Zbytočný život, zbytočný človek.
Čo môže takýto človek urobiť? 
Čo by mal spraviť, aby jeho život nebol zbytočný?  Nemá žiadne deti, nikdy nič nepovedal ani nenapísal, čo by mohlo mať na niekoho nejaký vplyv. 
Keď opustí tento svet, tak si to svet ani nevšimne. 
Takýto človek nemá nádej dosiahnuť niečo vo vonkajšom svete. Ale každý človek je obyvateľ dvoch svetov, vonkajšieho a vnútorného. Človek môže vo svojom vnútornom svete vykonať veľké veci. 
Oveľa väčšie aké by bol schopný vykonať v tom vonkajšom, pretože vo vnútornom svete neexistujú žiadne fyzické obmedzenia. 
Človek tu môže lietať.
         Čo je to najväčšie, čo môže človek dosiahnuť vo svojom vnútornom svete? Najväčšie veci sú najťažšie dosiahnuteľné, ale zároveň nie sú ťažké dosiahnuť, lebo človek túži po veľkých veciach. To najťažšie, čo človek môže vykonať vo svojom vnútornom svete nie je pochopiť a získať nejakú múdrosť ani dosiahnuť akúsi vnútornú vyrovnanosť, ale transformovať svoje túžby. 
Náš opustený, zbytočný človek nikdy nezískal nič z toho po čom túžil, ale možno iba vďaku tomu, že to nezískal sa mu podarí túžiť po niečom inom, po niečom oveľa väčšom a vďaku tomu sa stane úspešným. 
Čo je väčšie ako krása, múdrosť, úspech, rodina a priatelia, ktorých tento človek nemá. Nič z toho nemá, ale túži po všetkom.
 Čo je obsahom všetkých týchto vecí? Čo stojí pevne nad nimi? Čo všetky tieto veci presahuje? Je to dobro. Ak tento človek bude túžiť po dobre, tak sa stane úspešným. Ak túži človek po dobre, tak túži po dobre pre druhých, nie pre seba, lebo dobro je nesebecké. 
Tento človek si celý život myslel, že po dobre túži, ale bol iba sebecký. Lebo v skutočnosti túžil po tom, aby sa mal dobre, ale netúžil po dobre pre druhých. Keď tento človek transformuje svoje túžby a bude túžiť po dobre, tak sa stane úspešným, jeho život nebude zbytočný.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára