nedeľa 7. februára 2016

Človek sa zastaví a obzrie späť.

Čo je človek? Je to najdokonalejšie stvorenie na tejto zemi.
Človek sa rodí na tento svet z veľkej lásky muža a ženy. Učí sa robiť prvé kroky, rozprávať prvé hlásky. Čas plynie a z malého dieťaťa sa stáva mladý človek. Človek plný snov a ideálov. Človek, ktorý chce v dnešnej dobe niečo znamenať. Chce, aby ho ľudia uznávali a rešpektovali.

Mnohí ľudia vo svojom živote myslia len na seba. Na to, ako ľahko a rýchlo získať peniaze a slávu. Nevšímajú si ostatných ľudí okolo seba.
 Chodia so zaviazanými očami, ako keby boli na svete len jediní. 
Myslia len na jedno. Na svoje šťastie a svoje úspechy. A nikto a nič im v tom nezabráni, aby to dosiahli. Snažia sa za peniaze kúpiť si všetko. Chcú si kúpiť celý svet. Možno žijú v prepychovej vile s veľkou záhradou. I keď majú všetko to hmotné, na čo si len pomyslia, nemajú vlastne nič. Chýba im to najdôležitejšie a to láska. Lásku a priateľstvo si nijakým spôsobom nemožno kúpiť.

Keď tento človek zostarne a obzrie sa akým životom žil, zistí, že jeho život nikdy nebol naplnený. Naplnený láskou a šťastím. Chce vrátiť čas, ktorý premárnil. Chce, ale nemôže. Čas sa jednoducho zastaviť nedá. Vtedy so zármutkom a sklamaním, že život len premrhal si sadne na stoličku a rozmýšľa nad tým, aké by to bolo, keby...
Možno sa snaží na starobu spraviť niečo, čím by uspokojil svoju dušu. 
Ale so slzami v očiach a so zármutkom na duši môže čakať už len na jediné. Na smrť.
Ale na tomto svete existujú aj ľudia, ktorí sú spokojní, ak sú aj ich blízky šťastní. Nepotrebujú peniaze a slávu na to, aby žili šťastne
Stačí im láska. Prečo sú títo ľudia šťastní, keď majú len lásku? Jeden človek povedal: "Veľa dokáže sila duše, veľa viera a nádej, no všetko dokáže iba láska".

S láskou sa snažia pomáhať svojim blízkym a nič za svoju pomoc nežiadajú. A práve tento človek keď sa zastaví a obzrie späť, môže byť na seba hrdý. A keď raz príde jeho čas, keď sa bude musieť so svojim životom rozlúčiť, zomrie s úsmevom na tvári. Vie, že život, ktorý žil mal zmysel.

Snažme sa žiť tak, aby sme na dlhej ceste životom po každom obzretí nazad, videli šťastné úsmevy ľudí, ktorým sme aspoň trochu dopomohli k ich šťastiu.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára