streda 3. februára 2016

Sú víťazstvá, ktoré sú hanbou.

Aký význam má vôbec víťazstvo pre človeka? Znamenajú nejaká víťazstvo hanbu? Akou cestou k cieľu sa musia ľudia vydať, aby sa potom za svoje víťazstvo museli hanbiť? Čo dokážu ľudia pre svoj úspech, víťazstvo, obetovať? 
Víťazstvo je určitým typom ohodnotenia, často aj dosiahnutia cieľa a tiež dokázanie si svojich schopnosti čokoľvek úspešne zvládnuť. 
Sú víťazstva, ktoré sa môžu stať otvorenými dverami k splneniu snov a prianí, ale naopak môžu byť aj víťazstva, ktoré sú hanbou. Takéto víťazstva môžu nastať aj veľmi nevinným spôsobom. Keď si ide človek za svojím cieľom, aby bol úspešný, často sa môže stať, že počas tohto stúpania a priblíženie sa  k cieľu sa vyskytne čo i len nepatrná chybička. Celé, pôvodne dobre myslené, víťazstvo sa zvrtne a úplne obráti v hanbu.

Jedným z mnohých prípadov hanebných víťazstiev, ktoré ma napadajú, je napríklad víťazstvo podvodom. A zase podvodov môže byť hneď niekoľko. Ale keď tak nad tým rozmýšľam, pred očami sa mi vybavuje často diskutované  šport a doping. 
Ale napriek tomu je realita veľmi často iná. Tu sa prejavuje, čo všetko sú ľudia schopní obetovať pre víťazstvo. Aj víťazstvo je pre nich prednejšie než ich vlastné zdravie. 
Myslím si ale, že títo ľudia berú podporné látky, aby ešte zostali vo "forme" a mohli tak byť lepšie trénovaným a výkonnejším. 
To však ale nikoho neospravedlňuje k takýmto činom. Rovnako sa na to väčšinou príde a potom sa za svoje "víťazstvo" konečne môžu hanbiť. Stálo im to potom za to? Prinieslo im to nejaký klad? Zrejme nie. Každý musí sám poznať, kedy má dosť alebo či má dostatok síl na to, aby sa vyrovnal ostatným bez dopingu a mohol ich zúročiť vo víťazstvo. 
Dnešná doba však neprináša veľa takých ľudí, ktorí sa dobrovoľne dokážu vzdať bez toho, aby nezažili jediný významný úspech. Mnohí berú život z kariéristického hľadiska a tak sa ťažko vyrovnávajú s neúspechom, alebo sa nedokážu vzdať toho, v čom boli dobrí a úspešní. 
A tak sa aj naďalej v tom snažia pokračovať, hoci už na to príliš nemajú, a vyhľadávajú práve takúto "pomoc" pri podporných látok, ktoré zvýšia ich výkonnosť.
 Podvádzanie nie je typické pre určitú vekovú kategóriu. Už aj malé deti klamú, aby mohli zvíťaziť a vyhnúť sa tak napríklad pokarhaniu rodičov. Asi každý školák urobil nejaký podvod v tom zmysle, že použil pri písomnej práci "ťahák", aby získal dobrú známku.         To je tiež jeden druh víťazstva, za ktoré je potrebné aspoň čiastočne sa hanbiť. Na to sa nesmie zabúdať.

Nečistých ciest k víťazstvu je mnoho a mnoho ľudí tiež dokáže pre dosiahnutie cieľa neuveriteľných vecí. Verím tomu, že by sa určite našli nejakí ľudia, ktorí pre svoje uspokojenie dokážu napríklad len tak "zahodiť" priateľstva alebo i rodinu. Ja osobne nedokážem pochopiť, ako niekto, kvôli sebe a svojej úspešnosti, vymaže zo svojho života svojich blízkych. Sebeckosť a karierizmus, tieto dve vlastnosti by som priradila k týmto ľuďom. Dúfam, že tento príklad je krajná medz a že takých ľudí nie je veľa.


Keď sa človek snaží a obetuje pre víťazstvo časť voľného času, potom môže dokázať zvíťaziť, bez toho aby sa potom za výsledok musel hanbiť.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára