sobota 13. februára 2016

"Nikdy nie je tak zle, aby nemohlo byť ešte horšie."

Každý má nejaké životné motto. To moje je optimistické a pesimistické zároveň, dáva nádej a zároveň hovorí, že sa všetko môže pokaziť ešte viac. Práve to sa mi na ňom páči. Hovorí o realite a ničím vás nekŕmi. "Nikdy nie je tak zle, aby nemohlo byť ešte horšie."

Dlho som sa snažila vymyslieť situáciu, v ktorej už by skutočne nemohlo byť horšie. Moja fantázia si vymyslela najhroznejšie predstavy, ale rovnako to mohlo byť vždy ešte o poznanie strašlivejšia. Konečnou hrôzou bola smrť, a po nej už nám predsa nie je hrozne ani trochu. Po nej snáď nasleduje večná blaženosť.

Toto vysvetľujem tým, ktorí sú nešťastní, ale oni tomu vôbec nerozumie. Z nejakého dôvodu ich to nepodnecuje ako má. Hovoria, že nezáleží na tom, ako veľmi zle by vám ešte mohlo byť. Keď je situácia zlá, na miere nezáleží. 

Podľa mňa ale na počte aj vážnosti problémov záleží vždy. Pretože v ktorom okamihu nastáva zrútenie človeka? Keď sa na neho nabalia more problémov naraz. Pokiaľ nie je situácia taká zlá, človek je smutný, ale vlastne sa stále môže mať dobre. Ale ako sa jeho život začína zhoršovať, uzatvára sa do seba a prichádza depresia. A práve vtedy by sme si mali uvedomiť, že vždy môže byť ešte horšie. Že nikdy nenastane okamih, kedy by sa všetko nemohlo ešte zhoršiť. A preto by sme mali byť vďační aspoň za náš aktuálny stav. Tak hrozné to totiž očividne nikdy nie je.

Takže nikdy nestrácajte nádej. Všetko sa totiž môže zhoršiť, ale aj zlepšiť. Rovnako ako nikdy nemôže byť horšie, tak vždy môže byť lepšie. Nesťažujte sa teda, ale bojujte za lepší život. Pretože ako viete, pokojne sa ešte všetko môže zmeniť k horšiemu.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára