sobota 20. februára 2016

Veľa zdravia.

Frázy, ktorú počúvame často. Vlastne už odmalička. Už od prvých narodenín nám väčšina ľudí praje všetko najlepšie, veľa zdravia a šťastia. Uvedomujeme si vlastne, čo sa pod týmito slovami skrýva alebo to vždy budeme brať ako vžitú frázu, ktorá ku gratulácii patrí? Či chceme, alebo nechceme, zdravie nám to pripomínané všade. Či už v časopisoch pre ženy alebo v televíziách. Podľa mňa si každý za to, ako vyzerá a hlavne ako veľmi je zdravý, môže sám. Veľa z nás - aj keď je nám pripomínané, ako je to škodlivé - fajčí a pije alkohol. Na každej z krabičiek cigariet je pritom text, ktorý fajčiarov alebo začínajúcich fajčiarov upozorňuje, ako je fajčenie nebezpečné. A aj keď sa alkohol nesmie predávať do 18 rokov, už štrnásťročné dievčatá a rovnako starí chlapci sa predháňajú, kto bude viac opitý. Z toho všetkého vyplýva ľudská blbosť a naše neúcta k svojmu telu.

Zamyslime sa nad tým, ako je pre nás zdravie, ktoré máme len jedno, dôležité a hlavne ako veľmi si ho vážime. Je naozaj zdravie to najdôležitejšie, čo máme? Zrejme áno, bez zdravie by sme nemali ani peniaze ani šťastie. Zato keby sme nemali zdravie, tak si preveríme silu priateľstva a lásky. Pretože len tí najväčší priatelia zostanú, keď človeku je najhoršie a pomôžu mu, hoci treba sami nemajú čas alebo majú vlastné problémy. Preto môžeme zdravie považovať za najväčší životný poklad, a to aj keď ho máme, alebo nemáme. A ako veľmi si ľudia vážia svojho zdravia? Už som sa zmieňovala o alkoholikoch a fajčiaroch, ale existuje veľa iných príkladov, ako je človek k svojmu zdraviu neopatrný. Ja by som spomenula rozhodne diéty. Každá žena chce byť chudá. A my ich chápeme. Hlavné, čo si človek všimne na náprotivku, je jeho vzhľad. Ale prečo je to tak? Prečo si ženy kvôli vychudnuté postave ničia zdravie? Chcú byť len krásne. Áno, ale podľa mňa by sa to nemalo preháňať. Keď mi diéta nepomáha, poradím sa s človekom, ktorý tomu rozumie a nebudem si ničiť vnútornosti tabletkami a inými látkami. Veľa dievčat a žien to s diétami preháňa, až je to doženie k anexií alebo bulímii. Tieto dievčatá už na svoje zdravie zabudli a vôbec ich nezaujíma, že majú len jedno.

Čo hovoríte na citát od Arthura Schopenhauera: "Zdravý úbožiak je šťastnejší než chorý kráľ"? Aj keď budeme mať všetko: moc, peniaze a domov, ale budeme vážne chorý, nebudeme šťastný. Aj keď úbožiak nebude mať nič, ale to najcennejšie - zdravie mu zostane, bude šťastný. Mať bohatstvo nie je všetko. A citát Thomasa Carlyle: "Až keď zdravý ochorie, uvedomí si, čo mal." Áno, veľa ľudí, keď leží na nemocničnom lôžku s vážnou chorobou, začne si uvedomovať, kde všade robil chyby. Prečo sa tu ocitol? Prečo sa k svojmu telu nechoval zodpovedne? Keby si človek vždy pred tým, ako urobí hlúposť, premyslel, čo vlastne robí, veľa z nás by mala svoje zdravie bez poškvrny. Ale to už je v každom z nás a nikto nás to nemôže naučiť.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára