utorok 12. mája 2015


Prajem krásny slnečný deň, dnes som sa pozastavila nad naším zdravím. 

Naozaj si ho chránime, či sa oň zaujímame až keď nám horí za pätami? Každodenne vidím, ako ľudia zháňajú recepty starých materí, ako sa niektorí predháňajú v zdravej výžive a niekedy mi to príde až prehnané a niekedy mám pocit, že za všetkým je len útok na naše peňaženky.

Je to skutočne tak ? Naozaj sa nedá zdravie kúpiť ?  Ak sa zamyslím nad hodnotami terajšej spoločnosti, tak v prvom rade ide každému o peniaze. Každý sa naháňa za majetkami, mocou a prestížou. Ten,  kto má peniaze, má moc, môže si kúpiť aj prestíž, lenže zdravie nie, aj keď zlomok najbohatších ľudí si tozravie občas predĺži nikdy si ho nedokáže zaplatiť tak aby danej chorobe nepodľahol a pri niektorých ani to nie. A to mocných tohto sveta veľmi mrzí a tak investujú miliardy do výskumu. Ľudstvo má tendenciu spohodlnieť si život, spraví všetko pre to, aby sa malo lepšie. Tak prečo neinvestovať do zdravia, aby sme mohli žiť večne? Pred pár rokmi by sa ľuďom ani nesnívalo, že bude jestvovať niečo ako klonovanie, 3D tlačiarne, ktoré nahradia naše orgány. V priebehu uplynulého storočia zaznamenala medicína azda najväčší rozmach v dejinách . Objavili sa nielen moderné liečebné metódy, ale aj nové – civilizačné choroby .
Choroby s ktorými bojujeme každým dňom, rok čo rok. Preto si ho musíme chrániť. Pripadalo by mi veľmi trápne a neoriginálne, keby som sa začala v tomto zamyslení venovať tomu, ako ľudia fajčia, alebo berú drogy. Mohla by som ich tu odcudzovať, deliť, hodnotiť, ale nemalo by to žiadny efekt. Jedno zamyslenie predsa nemôže ovplyvniť zmýšľanie celého národa. V dnešnej dobe už naozaj nejestvuje nič, čo by dokázalo zabrániť šíreniu fajčenia, alebo rozmachu drog. Stále sa nájdu takí, ktorí zabránia tomu, aby sa mohli mať dobre z predaja týchto produktov, ktoré ničia dnešnú spoločnosť. Každý človek je za svoje zdravie zodpovedný sám, každý rozhoduje o tom, ako sa zničí. Jestvujú ľudia, ktorí žijú celý život zdravo a nakoniec dostanú infarkt niekde v električke cestou do fitnescentra. A čo im bol platný ten „zdravý život“, keď niekto pravidelne pije a fajčí a dožije sa viac ako ten „zdravý“ ?
Je to zákon prírody, ktorý sa ľudia pokúšajú meniť od nepamäti. Dnes už kúpite všetko – kradnuté orgány, banky, sudcov a vlastne všetko na čo si len spomeniete. Zdravie bude v budúcnosti, ako inak, otázkou peňazí. Nie som síce žiadna veštkyňa, ale myslím si, že pri dnešnom vývoji v medicíne sa za pár rokov, možno desaťročí stanu doslova zázraky. Pretože miliardy ľudí chcú aby sa tieto zázraky diali a ďalšie milióny ľudí na tom pracujú dňom i nocou. S pokrokom medicíny prídu nové metódy liečby, naučíme sa ako bojovať so zákernými chorobami, ktoré nás dnes trápia. Ak niekomu v budúcnosti zlyhajú obličky, jednoducho príde do výskumného ústavu, nechá si ich naklonovať z vlastného tela, bez rizika infekcie mu ich implantujú, zaplatí a pôjde domov. 
Krásna predstava. Zdravie je v ľudskom živote skutočnou hodnotou. Skôr alebo neskôr sa každý z nás bude zamýšľať nad významom zdravie vo svojom živote. Budeme ich hodnotiť z pohľadu našich životných hodnôt, našich priorít. Iste bude zaujímavé sledovať toto hodnotenie z pohľadu človeka mladého, relatívne zdravého na jednej strane, na druhej strane z pohľadu človeka chorého. Ak je človek zdraví / nič ho nebolí /, úplne automaticky hodnota zdravia padá dolu. Prečo? Veď zdravie máme len jedno a na celý život! Naopak človek chorý jeho hodnotu radí na prvé miesto vo svojich prioritách. Aj tu platí stará pravda: "človek si začína vecí a hodnôt vážiť vtedy, keď ich nemá, alebo keď je začína strácať!"

Vo svojom živote robíme veľa vecí nevedomky, či si neuvedomujeme možné následky. Je síce pravdou, že o nich nič nevieme lebo nám o nich nikto nepovedal. Na druhej strane je to aj naša chyba, pretože sa o tieto veci nezaujímame vôbec či málo. Zaujímajte sa, pýtajme sa !! Jedine tak sa môžeme niečo dozvedieť.

Myslite na svoje zdravie aj keď vás nič nebolí. Veď zdravie je úplne reálnou hodnotou od ktorej sa odvíja celý náš život !! 

Jedine zdravý človek v dobrej kondícii môže žiť naplno. Chráňme si najcennejšie čo máme a starajme sa oň z láskou: "naše zdravie."


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára