sobota 23. mája 2015

Úsmev
Pri slovku úsmev si určite každý z nás spomenie na krásne chvíle strávené s najbližšími plné radosti a zdravého smiechu.  Určíte už každý z náš daroval niekomu svoj úsmev. Čí už príbuznému, priateľovi čí priateľke, alebo úplné cudziemu človeku, ktorému chýbal, a ktorému tento obyčajný milý úsmev dokázal rozjasniť deň a naštartovať ho dobrou náladou. Prečo je úsmev taký dôležitý? Je úsmev začiatok alebo nástroj komunikácie? Úsmev spája nás ľudí. Nevinným úsmevom začínajú krásne chvíle plne radosti a šťastia. Niekedy si ani neuvedomíme a svojim úsmevom, ktorý náš nič nestojí povzbudíme človeka, ktorý to možno potrebuje. Avšak nie vždy je úsmev vyjadrením šťastia čí radosti. Sú ľudia, ktorí využívajú úsmev, resp. smiech, na vyjadrenie niečoho, čo mnohí označujú slovami výsmech alebo škodoradosť. Je to čudne tešiť sa z nešťastia iných, ale určíte to spravil už každý z náš. A čo ovplyvňuje náš úsmev?? No predsa humor. Čo je to Humor. Čo nám napadne pri tomto jednoduchom slove? Mne osobne napadne hneď niekoľko ďalších slov, ako sú smiech, úsmev, žart, optimizmus... Tieto súčasti nášho života považujem za nesmierne dôležité. Humorom môžeme prekonávať napäté životné situácie, môže nám pomôcť uvoľniť sa, oddýchnuť si a odreagovať sa pri namáhavej práci, s jeho pomocou vidíme aj vlastné nedostatky v lepšom svetle.

Humorom sa môžeme zároveň aj motivovať.
Človeku sa tiež lepšie komunikuje a žije v spoločnosti optimistických a vtipných ľudí, než v spoločnosti pesimistov bez zmyslu pre humor. Smiech má k tomu ešte aj ďalšie výhody – podľa viacerých štúdií je veľmi zdravý a tak neváhajte a s humorom sa dívajte na svet a smejte sa.
Ako však hovorí známe príslovie, všetkého veľa škodí. Inak to nebude ani s humorom. Môže sa totiž zmeniť na účinný prostriedok schopný ponížiť a zraniť na duši človeka viac než čokoľvek iné. Myslím, že snáď každému sa niekto niekedy pre niečo vysmieval a určite mi dá za pravdu, že to nebolo nič príjemné. Človek so zvráteným humorom tiež nie je zrovna najlepšou spoločnosťou – síce sa hovorí, že škodoradosť je najväčšia radosť, ale je to len krátkodobá záležitosť a ľudia sa obyčajne začnú škodoradostnému človeku vyhýbať a po čase zostane sám.

Zaujal ma drsný vtip o smiechu:  „Nečakaj so smiechom, až budeš šťastný, mohol by si zomrieť a ani raz v živote sa nezasmiať.“
A ako raz Antoine De-Saint Exupery raz povedal: "Nikto nie je taký chudobný, aby nemohol darovať úsmev." 

A mal pravdu. A preto neváhaj a daruj svoj úsmev tým, ktorých máš rád a hlavne tým, ktorí to potrebujú.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára