štvrtok 7. mája 2015

Prajem krásny skoro pred víkendový dník.  
Dnes sa popasujem s témou,  ktorá sa týka  každého jedného z nás, či už si to prizná alebo nie.

Odsudzovanie a predsudky

Odsudzovanie a predsudky ľudí, boli , sú a aj budú , no na Slovensku sú tak povediac národným športom.  Tieto pseudo predsudky sú nám, ale nepriamo vštepované od ranného detstva rodičmi, starými rodičmi, tetičkami a v neposlednom rade najkrutejšie deťmi samotnými. Dajme si ruku na srdce a zamyslime sa ako reagujeme na niekoho, kto tzv. vytŕča sa davu. Už pri návšteve v škôlke, ak si chceme obliecť niečo, čo neodpovedá vkusu dospelých, nám začnú tĺcť do hlavy, že sa nám budú smiať, budú sa za nás hanbiť a začnú nám vytvárať  v hlavách pocity menejcennosti a nerozhodnosti. Ak sme iný, ak máme čo iní nie ( postihnutie, inú pokožku, albíny), obzvlášť deti voči sebe,  vedia byť až nepríjemne kruté. Ale aby sme ich viedli k tomu, že nie ten čo je iný, tak treba mat hneď predsudky a odsúdiť ho, že to je kripel, postih a podobne. Vedieť ho brat normálne. To iste platí, aj pri odsúdení za výzor, ak si chlap ostrihá hlavu dohola neznamená že je hneď skinhed alebo člen nejakej archy. To len my  v našej mysli ho hneď odsúdime a zaškatuľkujeme. Čo ak má iný problém, čo ak je to zdravotného charakteru alebo psychického, alebo sa mu to jednoducho  iba páči. Ak vidíme tučnú ženu hneď ju v mysli napádame že je bachraňa, tlstoprdka  ale vieme mi čo je za tým?? Nie vždy je to objedanie. Pokiaľ si to iba myslia a nerozširujú to do “sveta” je to v poriadku. Každý má predsa právo na vlastný subjektívny názor. Všetka sranda však končí vo chvíli, kedy svoj subjektívny názor odsudzovania človeka, ktorý nie je ničím podložený, iba ich samotnou výmyselnosťou a predsudkami, začnú roztrubovať kade -  tade a trošku zabŕdnem  aj do najčastejšie odsudzovanej téme a to homosexualita a lesbičky. Hádam najodcudzovanejší ľudia na svete a hlavne u nás. Rokmi prísnej totality, komunizmu, keď nikto nemohol vytŕčať z davu, konzervatívne kresťanské Slovensko a zrazu, keď vychádza na povrch, že ľudia sú aj inak orientovaný, zrazu každý láme palice a horekuje. Dopracovala som sa k  názoru, že aj keď môže byť pre verejnosť neakceptovateľný, tak ho proste musia prijať. Pomyslel niekto na to , že aj Vás syn alebo dcéra môžu prežívať práve toto?? Odsúdite ich? Je to Vaša krv, Vaše dieťa, ja osobne mám mnoho kamarátov a kamarátky gayou a lesby a sú to úžasný ľudia ktorí majú čo svetu ponúknuť.

 A ešte jedno zastavenie kratučké, keďže dnes som sa rozpísala viac ako inokedy. Pokiaľ nemá človek drahé hodinky, značkové oblečenie a najnovšie vymoženosti tejto spoločnosti, padá hlboko do predsudkov ľudí, ktorí majú peniaze na to, aby dokázali viesť takýto spôsob života. Taktiež tí chudobní ktorí vidia bohatých si vytvárajú  predsudky  drahých áut, podnikov, že peniaze, ktoré majú, získali krivou a nečestnou cestou.  Práve naopak, väčšina z tých ľudí, o ktorých si myslíme, že k peniazom sa dostali nepoctivo, sa k nim dostali vlastným pričinením a cestou ťažkých začiatkov. 


A na záver len krátke zamyslenie: Nesúď ak nechceš byť súdení .

2 komentáre:

  1. V dnešnej dobe je naozaj jednoduché cítiť sa menejcenný...keď sa mi to nahodou znova stane, tak si prečitam tento članok :) :-*

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Fuuu krasne slova, moc dakujem, je uzasne ak si ludia nieco odnesu po precitani mojich clankov

      Odstrániť