sobota 25. júla 2015

LENIVOSŤ
Koľkokrát za deň sa k niečomu snažíme donútiť a prehovárame sami seba, aby sme urobili niečo, do čoho sa nám nechce? Či už to je upratanie bytu, varenie alebo návšteva zubára. Ja popravde musím povedať, že sa s týmto nemalým problémom potykám každý deň. Tento vnútorný hlas sa ozýva už po piatej hodine rannej, po zazvonení budíka, a sprevádza ma postupne celým týždňom rovnako asi ako každého človeka, ktorého najväčším nutným zlom je vstávanie a nechuť k práci.  Za takýmto "vznešeným" a ukážkovým príkladom lenivosti zamierime do  literatúry. Rozprávku O lenivom Jankovi, ktorý sa celý deň váľa za pecou a necháva sa od svojej matičky prevracať z boku na bok, pozná snáď každý. Synček, naničhodník a pecivál sa nakoniec vydáva do sveta s uzlíkom makových buchiet a domov sa vracia s nevestou a polepšenie. Lenivosť bola, je a bude súčasťou každého z nás. Avšak aj my, ktorí o sebe vieme, že sme leniví, a to viac ako je zdravé, nezúfajme. Jano sa po roku vo svete tiež zmenil. Nie však už každý z nás o sebe môže vyhlásiť, že je človekom usilovným. Usilovnosť je vznešená vlastnosť. Ako ju lepšie definovať? "Je usilovný ako včielka." Známe prirovnanie. Včely sú naozaj pracovitými tvory, lietajú z kvetu na kvet a prácne každý z nich opeľuje. A už len to, že sa so svojím nákladom vláči pekný kus cesty, je na nich obdivuhodné. Byť usilovný však neznamená byť len pracovitý. Napríklad práve na tomto príklade včelieho života ma napadajú ďalšie vlastnosti, ktoré sú synonymom k slovu usilovnosť. Napríklad úsilie alebo spolupracovnosť. Celý roj spolupracuje a usilovne sa snažia o správny chod včelieho spoločenstva. Neviem, či je lenivosť zlá vlastnosť, ale viem iste, že usilovnosť je ľudskou cnosťou. Lenivosť je taká železná guľa na nohe, ktorá nás spomaľuje v pohybe vpred. Poďme sa radšej pozrieť na to, čo je to usilovnosť. Vykonávať prácu bez zbytočných rečí a mať všetko čo najrýchlejšie hotové, aby sme sa s tým v budúcnosti už nemuseli zaoberať. Usilovný človek je podľa mňa šťastný človek a ja, hoci sa tak občas tvárim, to o sebe môžem povedať dosť ťažko.
Podľa týchto dvoch definícií je odpoveď na otázku, či je lenivosť zlá vlastnosť, každému jasná. O všetkom hovorí citát: "na usilovnosť si môžeme zvyknúť za tri roky, na lenivosti za tri dni.“ Myšlienku autora tohto citátu sa pokúsim vysvetliť napríklad na príklade učenia, ktorí vidím na všetkých mladých ľudí. Nestačí sa na jednu písomku vzorne naučiť a na ďalšie písomky z toho istého predmetu sa vykašľať, pretože už tam predsa tú jednu dobrú známku máme. Usilovnosť je dlhodobý stav a človek musí mať hlavne chuť. Navyknúť si na uprednostňovanie povinností pred zábavou nie je nič, čo by sme robili radi. Preto to samozrejme trvá dlhšie ako návyk k lenivosti. Leňošenie má proste každý rád.

Myslím, že niektorí z nás o sebe môžu kľudne povedať, že sú aspoň trochu usilovní. A pre tých z vás, ktorí ste presvedčení o opaku, nezúfajte, treba to za pár rokov tiež spoznáte ...


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára