piatok 15. januára 2016

Nevera v partnerskom vzťahu.

Je to rýdzo ľudská záležitosť zásadne nebyť spokojný s vecami, ktoré máme na dosah. Túžiť po nedostupnom, chcieť zakázané. 
Čo sa ale nevery v partnerskom či manželskom vzťahu týka, jedná sa o prejav obyčajnej ľudskej vlastnosti, nevďak či snáď poblúznenie?
Prečo sa človek, ktorý nie je v partnerskom zväzku spokojný, nesnažia vzniknutú situáciu zmeniť, ale radšej volia útek do náručia niekoho cudzieho? 
Je pravda, že v mnohých prípadoch sa vzťah v kríze ani pohybovať nemusí, človek hľadá len dobrodružstvo a rozptýlenie, útek od stereotypu. Ale aj táto všednosť je predsa prejavom vnútornej nespokojnosti. Výsledkom je to, čo zraňuje city nášho partnera najviac, že ​​venujeme svoju pozornosť a nehu v tej podobe, ktorá má patriť len tej jedinej osobe na svete, niekomu inému, cudziemu, ktorý sa v tento moment stáva akýmsi narušiteľom.
Odísť z domu so slovami: "Milujem Ťa, musím pracovať a vrátim sa až ráno" a pritom stráviť noc u inej slečny, je predsa len jednoduchšie než si otvorene priznať, že náš vzťah je narušený a nefunkčný. 
Podvádza každý. Podvádzame svojich kamarátov, podvádzame v práci, podvádzajú rodičia, ale podvody na našich partneroch sú tie najťažšie Neodpustiteľné. 
Predsa len rozbitú vázu nikdy nezlepíme. Aj keď bude ako váza vyzerať. Ponúka sa otázka, či je ľahšie odpustiť tomu, koho naozaj milujeme, ako niekomu, s kým sa "len" cítime dobre. Odpustíme milovanému len zo strachu, že by sme o jeho prítomnosť prišli alebo práve preto, že milujeme toľko a nie sme schopní prijať skutočnosť, že nás ten dotyčný podviedol? Človek si potom začne vyčítať, čo urobil zle, premýšľa o tom, čo mohol urobiť inak, a presviedča sa o tom, že chyba je na jeho strane, že celej situácii sa dalo ľahšie predísť. Niekedy je problém v oboch, niekedy v žiadnom z nich. Na prvý pohľad to nepoznáme.
Líši sa názor mužský a ženský, je rozdiel chápať podvádzanie medzi sedemnásťročným a medzi dvoma oddanými ľuďmi, medzi ľuďmi pohybujúcimi sa napríklad v politickej sfére, kde  v tomto smere musia konať obzvlášť opatrne a hlavne riešiť problém ticho. Političky, ktoré sú podvádzané,  sú to ženy mediálne sledovane, takže sa nepredpokladá, že sa budú búriť, pretože by si oni aj ich náprotivky vyslúžili jedine výsmech okolia, preto musia svoje emócie potlačiť a celou záležitosťou len elegantne preplávať. 
Čo sa ale skutočne odohráva za tou rúškom ľahostajnosti, si ale môžeme len domýšľať.

Nevera je skrátka ošemetná vec, s ktorou si neradno zahrávať, pre mňa osobne je úplne neprípustná, či už zo strany mojej či partnera. 
Nevera je pre mňa výslednicou nedostatočnej komunikácie, vnútorného nenaplnenia a hrubého správania. Beriem ako neslušnosť postaviť partnera pred takúto vec, preto si myslím, že je lepšie vzťah ukončiť skôr, ako sa do jeho úskalia bude človek zaplietať stále viac a viac. 
Navyše ani to, že sa ocitáme v pozícii toho "tretieho", ešte neznamená, že od rýdzo mileneckého vzťahu budeme očakávať ideálne fungujúci vzťah partnerský. 
Keď podvádzal s nami, nezaručuje, že nebude podvádzať aj nás.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára