utorok 26. januára 2016

Smoliar

Kto je vlastne smoliar? 
Je to len slovo, alebo naozaj po svete behajú šťastlivci a smoliarovi? 
Človeku sa môže lepiť smola na päty, ale nie je to len jeho predstavivosť? 
Ako sa hovorí, každý deň nie sú Vianoce. 
Niekedy sa môže prihodiť niekoľko nepekných náhôd za sebou a je z toho hneď deň blbec. Jednu zlú náhodu prejdete, ale ak je ich viac, potom už musíte zakrútiť hlavou.
Človek si vlastne vyhľadáva nešťastie sám, vidí ak čiernu mačku, ako mu prechádza cez cestu. 
Hneď si pomyslí, koľko mu to asi prinesie nešťastie. Začne uvažovať, čo by sa mu mohlo prihodiť - skoro ako pán Theodor Mundstock, ktorý sa obával transportu do koncentračného tábora. 
Vymýšľal rôzne situácie, ako by to mohlo byť. Sám na seba privolal nešťastie. Ale dá sa to v jeho prípade vôbec nazvať nešťastím? Nebola smrť darom? Toto bol prípad smoliara, ktorý si sám privolal nešťastie, ak sa dá to tak vôbec povedať. Nie sú zbytočné obavy skôr na obtiaž? Zaoberajte sa dneškom a žite tak, ako by bol dnešný deň vaším posledným. 
Nie je to tak lepšie?
Ďalším typom smoliara môže byť človek, čo má proste smolu - inak sa to nazvať nedá. 
Dáte knižku do knižnice, ľahnete na gauč a relaxujete. Z ničoho nič vám priletí kniha na hlavu a udrie Vás. 
Zdá sa vám to normálne? Smola no. Robíte vodičský preukaz, myslíte, že ho máte už vo vrecku a prídete o neho v posledných 50 metroch. Dobrá náhoda?
V sprche vyberiete novú žiletku, zíde vám po prste a vy si držíte ruku pri nose, aby ste zastavili krvácanie z nosa. To je potom nešťastná náhoda? Začínate si myslieť, že sa vám lepí smola na päty. 
Nesmiete si to pripustiť a brať to s rezervou. Čo sa stalo, stalo sa. Prejsť to s úsmevom a keď to prejdete vy, prejdú to aj ostatní. Potom už vám ani zlé náhody nepripadajú ako smola. Alebo ich ani neberiete na vedomie.
Môžete byť tiež príliš sebavedomí, veríte si, čo môžeme vztiahnuť potrebné na športovcov. Dajme tomu mladý pretekár F1, Hamilton. Nováčik vo formule 1 a hneď sa dostal do súboja o titul majstra sveta. 
Stačí jeden bezvýznamný nepodarený závod a titul je v háji, hoci sa mladý pretekár držal na prvých pozíciách. 
Titul je nenávratne preč. Ak toto nie je smoliar, tak už nikto.

Človek môže byť jeden deň smoliarom, nešťastie sa mu lepí na päty. Je zúfalý. 
Druhý deň z ničoho nič smola zmizne. Ako by sa človek premenil zo smoliara vo šťastlivcov. Všetko sa mu darí a ide od ruky. 
Nikdy nemôžete povedať: som smoliar. Môžete ním byť, ale nikto nie je taký smoliar, aby sa ho smola držala po celý jeho život. 
Raz je človek hore a druhýkrát dole. Život je nevyspytateľný a nikdy neviete, čo vás očakáva. Skúste sa smole vyhýbať, treba jej utečiete. Ale bavil by vás život, keby vás niekedy nejaké to malé nešťastie nepostihlo?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára