pondelok 11. januára 2016

Život nie je žart, nie je sen, život je veľká realita, veľká vec.

„Život nie je žart, nie je sen, život je veľká realita, veľká vec.“ Citát S.H. Vajanského obsahuje celú pravdu o živote. 
Náš život nie je príliš dlhý, ale predsa sa oplatí užívať si ho každý deň naplno. Je ako film, ktorý sa raz musí skončiť. 
Nikto dopredu nevie, čo sa mu môže prihodiť alebo stať.

Sľubovať si skromnosť a chcieť len od života to, čo mi môže dať? Lásku, šťastie, bolesť... To sú city, ktoré si človek buduje sám a vlastným spôsobom. Kvôli čomu by sme mali tie chvíle, ktoré sú pre náš život dôležité, prežívať sami? To by nemalo zmysel. A aj keby...
Čo je vlastne zmyslom života? 
Pre niektorých je to láska, rodina, priatelia, ďalší v ňom vidia zamestnanie, peniaze. Dnešný život a svet je konzumný. 
Je tu množstvo overených postupov, ktoré musíme dodržať, aby sme boli bohatí a šťastní. Každý z nás je iný a rozmýšľa inak. 
Nemôžeme teda robiť všetci to isté. Život je predsa už raz taký, že vždy je niekto hore a niekto dole.

A náš zmysel života? Zatiaľ spočíva v tom, aby sme úspešne preplávali všetkými úskaliami a prekážkami. Samozrejme, sú aj dôležitejšie veci a vytýčené ciele, ale na to máme ešte čas. 
Najprv si splniť jeden cieľ, potom druhý...Všetko to potrebuje určitú odstupnosť. Načo sa má človek hrnúť bezhlavo do svojich snov a cieľov? Očakávať, že to bude prechádzka ružovou záhradou a namýšľať si len to najlepšie? To nie je v dnešnej dobe reálne. 
Každý človek je jedinečný a má svoju pravdu, o ktorej si myslí, že ho urobí šťastným. A tak je to asi správne, lebo by mal robiť to, čo ho robí spokojným.

Život je ako veľká kniha. 
Každý sa v nej musí naučiť čítať sám a to je ta realita, veľká vec. 
Tam sa končí sen, ktorý človek má o živote. 
Všetci žijeme svoj vlastný príbeh a vidíme zmysel života v niečom inom. 
Len na nás samých záleží, ako bude vyzerať, ale aj celý tento svet a či bude ako sen alebo iba žart.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára