piatok 1. januára 2016

Novoročné želania


Nový rok. Prelom dvoch rokov. Veľa ľudí je o rok starších. Končí sa jedna etapa a začína druhá. Nový rok je aj dňom, keď si ľudia želajú všetko dobré. Prečo to vlastne robia? Čo vidia za tými dvomi alebo tromi slovkami? Na Nový rok sa zíde celá rodina a každý želá každému zdravie, šťastie, lásku. Prečo?

Celý predchádzajúci rok všetci žili ako vedeli. Ale všetci si želajú, aby bol ten ďalší rok lepší, krajší, aby nás obchádzalo všetko zlé, aby sme boli zdraví a šťastní. Tieto slová nás pri srdci zohrejú a dodajú nám určitú nádej, že možno bude lepšie. Pre mnohých to bolo niekoľko rokov naopak, a preto dúfajú, že sa to zmení. 

Ale prečo zdravie? Keby nebolo zdravie, nebolo by ani poriadneho života. Keď je človek chorý, nevie vnímať život tak, ako zdravý človek. Nedokáže sa tešiť z každého slnečného lúča, keď leží v posteli a sŕka horúci čaj. Zdravie je pre každého najdôležitejšie, a preto si ho navzájom želajú. Je dôležitejšie ako peniaze alebo iné hmotné statky, lebo zdravie sa kúpiť nedá. Lenže, niekedy je dosť ťažké mať pevné zdravie po celý rok. A za to môžu tiež ľudia. Ľudia si zdravie želajú, ale aj ľudí oň oberajú. Mnoho civilizačných chorôb spôsobí, že na Štedrý deň zostáva veľa prázdnych stoličiek a že mnoho rúk si už nebude želať všetko dobré na Nový rok. Keby si ľudia cenili zdravie tak, akosi ho želajú, bolo by viac veselých očiek pod ohňostrojom. Zdravie je dôležité.

Ale so zdravím súvisí aj šťastie. Čo je také magické na šťastí? Prečo pociťujeme toľkú duševnú krásu, keď sme šťastní? Šťastie je magickosť, je to pocit, že sme už konečne celý, že nám nič nechýba. Cítime sa krásne. Plnia sa nám tajné sny, uskutočňujú sa naše plány. Ak je človek šťastný, nepotrebuje k životu viac, lebo vie, že viac už mať nemôže. Akoby čarovná víla mávla prútikom a naše srdcia sa naplnili šťastím. Veľa ľudí šťastie nepociťuje, a preto ho závidí iným. Preto si ľudia želajú šťastie, lebo ak človek nie je šťastný, upadá do seba a už viac šťastie pociťovať nechce. Je dôležité byť šťastný, lebo šťastný človek šťastie nielen prijíma, ale aj rozdáva. Šťastný človek je ten, kto sa teší zo šťastia druhých. Preto je šťastie dôležité. Je dôležité pre deti, pre dospelých, pre starých, jednoducho pre všetkých. Ak človek nepociťuje šťastie už v detstve, nebude ho vedieť rozdávať ani v starobe. Preto aj ja každému prajem šťastie a aby ho pociťovali naplno!

Láska. Obyčajné slovo, ktoré dokáže v sebe ukryť mnoho pocitov, nádejí, úsmevov. Preto si ju treba želať každý deň, hlavne tím, ktorí ho pociťujú menej ako ostatní. Nie len na Nový rok. Aj keď je pravda, že vtedy je čarovná a my dúfame, že nám bude v pätách po celý život. Ľudia si ju želajú vtedy, keď ju cítia najviac, a to je práve cez sviatky. Len aby nám to vydržalo ešte niekoľko storočí.

Nový rok je len raz do roka, preto je čarovný. Vonia pokojom a láskou. Všetko, čo má človek v srdci, vypláva na povrch ako mydlová bublina. Vtedy druhí vedia, čo si majú vážiť. Veľa ľudí už nikdy nespozná, aké budú tohtoročné Vianoce. Preto by si mal človek vstúpiť do svedomia a dať najavo to dobré, čo je v ňom aspoň v podobe novoročných želaní. A určite sa bude cítiť lepšie. Veď tieto sviatky sú magické a sú len raz do roka. Pre niektorých budú možno posledné, preto by sme mali práve týmto ľuďom zaželať to, čo im pomôže prežiť posledné chvíle s úsmevom na tvári. Takže novoročné želania nie sú len o slovách, ale aj o človeku ako takom. Ak človek praje druhým len to dobré a praje skutočne z hĺbky srdca, vráti sa mu to stonásobne. Veď zdravie, šťastie, láska sú súčasťou života každého z nás. Bez nich sme ako strom bez lístia. Vážme si všetky hodnoty a deľme sa o ne s ostatnými.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára