pondelok 12. októbra 2015

Ako môže ohováranie ovplyvniť život človeka

 Ohováranie je v súčasnej dobe úplne bežná vec. Hoci nechutí,  tak veľmi často ohovárajú závistliví susedia, keď si kúpite kabát o pár korún drahší, ohovárajú spolužiaci v škole, keď máte viac vedomostí ako je triedny priemer alebo kolegovia v práci, keď vám nadriadený zvýši plat a im nie a alebo dokonca aj členovia rodiny, keď ste dostali bonboniéru, kde je o 2 cukríky viac ako bolo v tej, čo dostali oni.
Niektorí ľudia nad takými rečami dokážu len mávnuť rukou, ale niektorí majú potrebu to "roznášačom" vrátiť. A ako sa najlepšie opláca ohováranie? No samozrejme opäť ohováraním. 
A kým sú medzi nami pomstychtiví ľudia, čo medzi nami budú vždy, ohováranie sa budú šíriť ďalej a ďalej a budú ďalšie a ďalšie ľudí robiť nešťastnými. Toto je začarovaný kruh, ktorý nemá konca a ľudia v ňom budú blúdiť ďalej aj s vedomím, že ubližujú ostatným, pretože ich pomstychtivosť bude vždy prevyšovať ich ohľaduplnosť.
Ohováranie môže život človeka ovplyvniť tromi možnými spôsobmi.
 Prvý spôsob je najtypickejší. Človek sa o ohováraní, ktoré o ňom koluje, dozvie niečo zlé a tak sa cíti zle. 
Uvažuje, či je to pravda alebo či to pravda nie je, ale vaše svedomie vás väčšinou ťahá k tomu, že vy ste urobili nejakú chybu, ale to už je otázka sebadôvery každého z nás. Druhá možnosť je, že ohováranie vaše správanie ovplyvní natoľko, že z nekonfliktného a nepomstychtivého človeka, ktorý nikdy ohováranie neroznášalo, sa stane človek, ktorý šíri a niekedy dokonca aj vytvára klebety o ostatných ľuďoch. 
Toto ale opäť záleží na povahe a trpezlivosti každého z nás.
Niekto je k ohováraniu úplne ľahostajný a niekto sa nimi začne veľmi zaoberať. Treťou možnosťou je, že vás ohováranie rozčúli natoľko, že zoberiete všetku vašu odvahu a s človekom, ktorý o vás ohováranie roznáša, sa porozprávate. 
V prípade, že je to človek, ku ktorému nemáte hlbší citový vzťah, je to zrejme len dobre, ale u človeka s hlbším citovým vzťahom by to mohol byť problém.
Ohováranie môže život každého z nás zničiť, ale rovnako tak dobre nám môže aj pomôcť s niečím, na čo len sami nemáme odvahu. 

Jedno je však jasné. Ohováranie tu vždy boli a tiež tu vždy budú.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára