pondelok 5. októbra 2015

Ako zmeniť dnešný svet?

Hneď na úvod poviem, že dnešný svet zlepšiť ani zmeniť nejde. A prečo? Pretože by sa museli zmeniť ľudia - a tí sa nikdy nezmenia. Môže tvrdiť kto chce čo chce, ale ľudstvo sa nikdy nezmenilo a ani nezmení. Niekto by mohol namietať, že už nebeháme v pralese po štyroch, teda sme sa zmenili. Na to by som povedala, že to je prirodzená evolúcia, ale zmýšľanie ľudstva je rovnaké. A prečo si to myslím? 

Pozrime sa do histórie ... Tak trebárs predchodcovia ľudí žijúcich v tlupách. Bol tam jeden nadradený jedinec, ktorý ovládal a viedol tlupu. A keď sa objavil niekto, kto chcel byť tiež nadradený, jednoducho napadol doterajšieho "vedúceho" a ak ho porazil, dostal sa na jeho pozíciu. Neviem, o čo presne mu išlo, ale povedala by som, že chcel byť prvý. Prvý jedol, čo ostatní ulovili, vyberal si samice, proste mal to najlepšie.
Dnešní politici už síce neprevádzkujú boj na život a na smrť, ale robia niečo podobné. Kedykoľvek vycítia príležitosť dostať sa k moci, vytiahnu nejakú špinu na opozičnú stranu a tým majú väčšiu šancu na víťazstvo. Ten má milenku, ten urobil to, ten má známych v podsvetí, ten má dom za 12 miliónov a pod. 
Nasľubuje, ako budú pracovať pre ľudí a nakoniec si žijú v luxuse za peniaze, ktoré ostatní ťažko zarábajú. Politik si sedí pár hodín v teplom kresle, párkrát zdvihne ruku na odsúhlasenie zákona, ktorý nakoniec iná vláda zruší alebo ju za mesiac zmení, a za to dostáva peňazí viac než iný človek, ktorý pracuje 12 hodín denne niekde na stavbe. Možno obyčajný tesár na stavbe by viedol túto krajinu lepšie, pretože vie, čo a ako ľudia potrebujú. Ale nebuďme naivní, keby sa obyčajný tesár dostal k moci, tak by si tiež hrabal sám pre seba, tak ako každý ... Teraz by som sa dotkla otázky náboženstva. Nehovorím, že niečo ako Boh nie je, aj keď osobne sa domnievam, že keby bol, tak by nedovolil, aby sa dialo to, čo sa dnes vo svete deje.
 Aby sa vraždili ľudia len preto, že sa nezhodnú na tom, akého Boha uctievať. Môj subjektívny názor je taký, že náboženstvo si ľudia vymysleli, aby mohli ovládať masy ľudí. Pozrime sa na hugenotmi a kresťanmi. Ľud v oboch náboženstvách veril v Boha, ale každý inak. Len preto, že chceli pomocou náboženstvo ovládať ľudí a získať moc vo svete, sa navzájom vraždili, až to vyvrcholilo Bartolomejskej nocí, kedy boli hugenoti pozvaní za zámienkou zmierenie do Paríža na svadbu a nakoniec boli všetci zavraždení.
A podobne je to aj dnes. Kto donúti normálneho človeka, aby obsadil lietadlo a narazil s ním do budovy? Veľmi dobrý manipulátor a náboženstvo. "Keď to urobíš, potešíš tým Alaha, dá ti, čo si praješ a bla bla bla ..." Ako donútite vysokoškoláka, aby vliezol do japonského metra a prepichol tam sáčok so Sars? Opäť stačí dobrý manipulátor a v tomto prípade sekta.


A tak by som mohla pokračovať ešte dlho ... Nikomu nejde o nič iné ako o moc a ovládnutie polovičky sveta. Svet sa môže zmeniť jedine vtedy, až sa všetci ľudia na zemi (s najväčšou pravdepodobnosťou) vyvraždia navzájom. Možno si potom Krajina oddýchne a či nejaký Boh existuje, tak si povie: "Konečne je pokoj."


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára