štvrtok 8. októbra 2015

Korenie života

Ľudský život je rozdelený na niekoľko dôležitých vývojových úsekov, častí, etáp, období. O každom jednotlivom celku sa dá povedať, že je iný, a postupne sa vnímanie vôní života mení tak, ako človek získava životné skúsenosti. Je fakt, že aj ja som zatiaľ vo svojom živote prešla niekoľkými obdobiami, ktorá charakterizujú určité vône, farby korenia.
Prvým obdobím je určite - ako u väčšiny ostatných ľudí - detstvo, ktoré je krásne, sladké a voňavé. Dalo by sa povedať, že presne také, ako keď otvoríte starý kredenc po babičke a cítite vôňu vanilky, škorice a anízu. Lenže, majú týmito vôňami prevoňané detstvá všetky deti? Určite nie, pretože niektorí ľudia, keď si spomenú na svoje detstvo, môže sa im vybaviť týrania, násilia, hádky, slzy ... Domnievam sa, že práve títo ľudia by svoje detstvo charakterizovali vôňou a chuťou korenia alebo všetkými možnými diabolskými zmesami.
Druhým obdobím je puberta, ktorá je sladká po prvých bozkoch, horká a slaná po prvom milostnom sklamaní a plná energie po návale všetkých možných hormónov. Príchuť korenia, ktorá ma napadá s týmto úsekom života, je červená paprika, ktorá má práve toľko druhov a chutí. Dalo by sa povedať, že je sladká aj lahôdková ako sama láska, prvé bozky a milovanie. Napriek tomu aj pálivá a ostrá po čili papričkách, ako prvé kruté sklamanie alebo všetky nasledujúce rozchody. Možno aj trochu slaná ako presolený guláš plný sĺz, presne ako množstvo nálad, rozruchov v pubertálnom veku.
Tretím obdobím je dospelosť  a upozorňujem, že práve tu, už väčšina ľudí vie, čím si život okoreniť, spestriť a urobiť zaujímavým. Možno práve sem patrí celá škála exotického korenia a rôznych zmesí, pretože mnoho ľudí začne vyhľadávať dobrodružstvo a poznanie neobjavených zákutia sveta, cudzích kultúr a ľudí. Uvážte, či vôbec je potrebné si život koreniť, alebo je lepšie naučiť sa žiť ho naplno so všetkými životnými radosťami i prekážkami. Ak človek nie je sám a má okolo seba rodinu, partnera, deti, priateľov a plno koníčkov, tak nie je dôvod si život koreniť, nieto hľadať rôzne umelé náhrady vo forme alkoholu či drog.
Skúste posúdiť, či by nebolo lepšie práve v tomto životnom období svojím korením života, ktoré sme dostali do vienka, šetriť a schovať si ho na neskoršiu dobu, kedy nás postupne budú opúšťať rodičia, deti, partner, priatelia a zostanú nám obyčajné spomienky, fotografie na krásne, bezstarostné detstvo a mladosť. 
Možno práve preto budeme radi, že nám zostalo niekde v kútiku v kredenci po babičke trochu vanilky, škorice, anízu i sladkej papriky.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára