štvrtok 15. októbra 2015

Byť či mať, to je o čo tu beží

Shakespeare to pred časom Hamletovi vložil do úst trochu inak ... Ale povieme ak "Byť či nebyť" a "Byť či mať, nájdeme veľa podobných úvah a záverov, ktoré z oboch výrokov môžu vyplývať.   Ako dopadol Hamlet asi aspoň trochu vieme, alebo čiastočne tušíme. Mám len obavu, že ak poviem  rovnako osvieteným jedincom diskutovanú tézu "Byť či mať", vyloží si to vcelku jednoznačne. Nad slovom byť moc uvažovať nebudú, pretože predsa sú a prečo by byť nemali. Na druhej strane "mať" je predsa oveľa zaujímavejšie slovo.
Všetci predsa chcú mať! A ono už je vlastne skoro jedno čo a koľko. Ale jednoducho áno, mať! Niekto, auto, niekto byt, niekto luxusný dom, vlastný hotel v Tatrách a jachtu v Stredomorí. Ono to ale nie je tak jednofarebné, koniec koncov tak ako všetko. Môžete, a v dnešnej dobe netušených možností to nie je až taký problém, "mať" svoju vilu, jachtu a napríklad aj ten hotel. Ale na druhú stranu s tým všetkým budete "mať" veľa práce, starostí s najvyššou pravdepodobnosťou tiež dlhov a na krku rad príživníkov čakajúcich na prvú príležitosť vás o to všetko obrat. Budete "mať" aj veľa stresu a z neho vrásky na čele, žalúdočné vredy, pokazené oči z papierovanie a tuk v cievach, ktorý bude komplikovať váš krvný obeh. Z večného sedenie nad spomínanými papiermi, vás skôr alebo neskôr chytia chrbát a časom potrápia hemoroidy. Zrazu nad tým všetkým sedíte a hovoríte si: "Mám ja to všetko potrebné?". Trávite v práci 24 hodín denne, ako vyzerajú vaše deti už ste zabudli a o kamarátoch a koníčkoch ani nehovorím. Ale máte! A máte toho viac než dosť. A keď sa vám z nejakej tej cievy odtrhne kúsok tuku, ktorý upchá nejakú tú chlopňu či čo, tak máte dokonca pokoj, postarané a hotovo. Pretože máte infarkt! Ten ste ešte nemali, že? Tak už máte skoro všetko ...
Rozoberať v tomto prípade slovo "byť" je tiež celkom zaujímavé. Ste alebo nie ste? Dobrá, fyzicky áno, to budete, kým ten infarkt ustojíte, ale človek je tvor spoločenský, žijúci od nepamäti v tlupách. Pre niekoho v tlupe ste, pre niekoho už bohužiaľ nie. Trebárs  pre psa, ktorého ste si kúpili pred desiatimi rokmi, keď ste ešte "nemal" už dávno nie ste. Na druhú stranu pre obchodných partnerov, hladných zamestnancov a štátnu pokladnicu túžiacich po odvodoch tučných daní bezpochyby ste. A dokonca ste dôležití. Takže si z toho nejako vyberte. Nedá sa nič robiť, ale život je otázkou priorít. Ja hovorím, že aby sa z toho všetkého človek nezbláznil,  musí sa vedieť rozhodnúť, na čo všetko sa má, slušne povedané, vykašľať. A on sa každý vykašle na niečo iné. Japonec skoro na nič - tak sú zodpovední, a Slovák skoro na všetko, priznajte si to. Veď ono sa nezblázniš! Našťastie po tejto planéte behá toľko individualít, ktoré sa čo len v maličkostiach líšia a práve to ovplyvňuje aj ich priority. Každý sme unikát, niekto obrazne, niekto doslova. 
A tak nám tu Nemci, Francúzmi a čoskoro už aj tí pracovití Kórejci budú montovať autá. Ale veď je to fajn, nie? Budeme predsa "mať" prácu, menšia nezamestnanosť a vyššiu priemernú mzdu aj hrubý domáci produkt. Kde boli priority v prvom prípade je myslím úplne jasné, vezmime to ale aj z tej druhej stránky. Nie každému to s tou vilou a jachtou vyjde a slovo "mať" okamžite nadobúda trochu iných rozmer. Nemusíme k nemu pristupovať len materialisticky. Človek môže mať aj veľkú a zdravú rodinu bez infarktov a hemoroidov, psa, ktorý ho privíta, oblizne a okradne o tlačenku čo má na večeru  a kopu kamarátov, s ktorými môže zájsť na pivko kedykoľvek bude chcieť. A aj v tomto prípade "máte" a možno ešte viac. Keď zájdeme trochu do extrému, môžete mať deravé nohavice, žraloka na topánke, hlad a blchy. Ja viem, nič moc, ale vyberte si. Blchy alebo infarkt? Sama za seba hovorím, beriem blchy! Síce sa budem škrabať, ale "budem"!


Keď mi tu skutočne beží o to: "Byť či mať?", Odpovedám jednoznačne áno a áno! Chcem byť a chcem mať ... Na otázku byť či mať sa totiž nedá odpovedať, pretože keď môžem písať tento blog, vždy som a vždy niečo mám!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára