piatok 4. marca 2016

Cestovanie v čase .

Myslím, že každý človek by toho chcel vo svojom živote veľa zmeniť, mať tú moc vrátiť sa o päť, desať rokov späť a niečo urobiť úplne inak. Bohužiaľ - alebo skôr našťastie - túto schopnosť nemáme. Pre jednotlivcov by to bolo niečo úplne úžasné. Mohol by som sa stretnúť s tými, ktorí už nežijú a varovať ich pred tým, čo ich zabilo.

Ale nedokážeme si predstaviť, čo všetko by to zmenilo v súčasnosti. Možno by to boli drobnosti, ale možno by to bola úplne iná súčasnosť, v ktorej už by sme neboli doma. Bola by to pre nás iná realita. Myslím, že v horizonte niekoľkých sto rokov by jedna malá zmena v minulosti mohla totálne zmeniť svet alebo aspoň ľudí, ktorí by tam boli, alebo skôr neboli. Napríklad by sa niekto niekde zdržal o chvíľu dlhšie a už by sa nikdy nestretol s človekom, ktorého by inak normálne stretol. Dajme tomu, že by sa práve malo jednať o významného objaviteľa a jeho objav a ten človek by s ním v budúcnosti mal neskutočný úspech. Čo by táto drobnosť urobila v poriadku dajme tomu 300 rokov? 

To sa môžeme len domnievať, ale ovplyvnilo by to životy niekoľkých tisícov ľudí na celej planéte a minimálne niekoľko sto ľudí by vôbec nežilo - nikdy by sa nenarodili. A toto všetko by sa stalo len kvôli hlúpym 10 minútam, čo by ste pokojne nechtiac niekoho v minulosti zdržali. To všetko by spôsobil jeden človek, ktorý by cestoval v čase a takýchto chýb by najskôr urobil oveľa viac.
A teraz si predstavte, že by túto schopnosť mali všetci ľudia rovnako ako možnosť jazdiť v aute. Ako by potom vyzeral svet? Našťastie by sme to asi nevnímali, pretože by sme brali tú súčasnosť, v ktorej by sme žili, ako samozrejmosť. 

Proste by nastal chaos v časopriestore. Z tohto dôvodu sa domnievam, že bude najlepšie, keď táto schopnosť ľuďom nebude nikdy udelená.

Ak by predsa len mala byť využívaná, tak na to, aby sa zamedzilo vojne, epidémii smrteľnej choroby a iným, napríklad živelným katastrofám. V takom prípade by to mohlo zachrániť státisíce ľudí a možno celé ľudstvo. Avšak v ruke jedinca by to spôsobilo nezvratné škody. Preto aj keby niekto vymyslel "stroj času", a bol by to zodpovedný vedec, tak by nikdy neoznámil verejnosti, čo vynašiel, pretože by si bol vedomý dôsledkov svojho vynálezu.

Čo teda myslíte, bude sa raz môcť cestovať v čase? Ja sa domnievam že áno, a možno dokonca aj niekto už vie ako, ale my sa o tom ťažko nedozvieme.

Čas je to najvzácnejšie čo na tomto svete máme. Peniaze boli a budú, majetok bol a bude, láska bola a bude. Jediné čo sa už naozaj nikdy nevráti, je čas, tak ho nepremrhajme!


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára